Visszatérhet hazájába az elmenekült afgán elnök

 

Az Afganisztánból elmenekült elnök, az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodó Asraf Gáni szerdán közölte: egyeztetéseket folytat lehetséges visszatéréséről.

Asraf Gáni afgán elnök (Fotó: MTI/AP/Rahmat Gul)

Egyeztetéseket folytatok másokkal, mielőtt visszatérnék, hogy folytathassam az erőfeszítéseimet az igazság szolgálatában az afgán állampolgárok érdekében” – idézte Gánit a Reuters hírügynökség.


Gáni elmondta, hogy támogatja a tálibok és Hámid Karzai volt elnök, valamint Abdulla Abdulla volt külügyminiszter közötti tárgyalásokat. Karzai egyik szóvivője közölte: lehetséges, hogy a tárgyalások révén egyeztetéseket folytassanak Abdul Gáni Barádarral is, az egyik legfőbb tálib politikai vezetővel, aki nemrég tért vissza Afganisztánba Katarból.

Gáni szerint biztonsági szolgálatai kényszerítették az ország elhagyására, és hátra kellett hagynia legfőbb javait és „bizalmas dokumentumokat”.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió beszámolója szerint

Gáni alaptalannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint „pénzzel teli bőröndökkel” menekült el, szerinte az erről szóló állítások célja, hogy „lejárassák” őt.

Ha maradtam volna, végig kellett volna néznem a vérontást Kabulban. Az volt a küldetésem, hogy Kabul ne váljon újabb Jemenné vagy Szíriává” – mondta.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma szerdán közölte, hogy az országban tartózkodik az afgán elnök. A tárca szerint humanitárius okokból fogadták Gánit és családját.

Az afgán elnök vasárnap menekült el Afganisztánból, így a tálibok még gyorsabban, ellenállás nélkül elfoglalhatták a fővárost, Kabult.
Gáni titokban hagyta el az országot, és hivatalosan nem mondott le tisztségéről. Korábbi közleménye szerint azért hagyta el Afganisztánt, hogy elkerülje a „vérontást”, mivel állítása szerint a tálibok készek voltak megtámadni a fővárost, hogy elmozdítsák őt a hatalomból.

Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a kevés országnak, amely kapcsolatokat tartott fenn a tálibokkal 1996-től 2001-ig tartó afganisztáni uralmuk idején.

Az emírségek 2001-ben megszakította a kapcsolatot a radikális iszlamistákkal amiatt, mert utóbbiak megtagadták, hogy kiadják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjét,

a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladent.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak az afgán kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból.