Napi harmincezer migráns indul el Afganisztánból Európába – már Litvánia irányából is özönlenek

 

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a litván–fehérorosz határon. A problémát az újra a tálibok kezébe került Afganisztánból induló tömegek okozzák, a helyzetet pedig fokozza a fehérorosz kormány, mely egy lengyel politikus szerint „hibrid háborút” folytat az unió ellen úgy, hogy támogatja a migrációt. A szakértő szerint Törökországban vagy Irakban a migránsok repülőre szállnak, elrepülnek a fehérorosz fővárosba, majd az országhatáron megpróbálnak átjutni az unió területére.


Egyre nagyobb problémát okoz a Baltikumban a migráció. Egy új útvonalról beszélnek a szakemberek, ezen keresztül érkezhetnek Európa területére az újabb illegális bevándorlócsoportok. Egy lengyel politikus szerint Minszk hibrid háborút folytat a migránsokon keresztül, melynek a hátterében Fehéroroszország és az Európai Unió konfliktusa áll.


A tavalyi belarusz elnökválasztás óta feszült a helyzet az Európai Unió – Litvánia, Lengyelország – és Fehéroroszország között.

„A belarusz vezetés egy hibrid hadviselési eszközt használ, és az országába enged migránsokat, akik aztán az eddigi zöldhatáron az unió irányába távoznak”

– magyarázta a helyzetet az M1 Ma reggel című műsorában Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány igazgatója. Elmondása alapján ezt úgy kell elképzelni, hogy Törökországban vagy Irakban a migránsok repülőre szállnak, elrepülnek a fehérorosz fővárosba, majd az országhatáron megpróbálnak átjutni az unió területére.

„A gyanú szerint a fehérorosz vezetés felerősíti a migrációs mozgást, az Európai Unió pedig próbálja ezt lassítani”

– mondta Kiszelly Zoltán.

Lettország vészhelyzetet hirdetett és megerősítette a védelmét a Fehéroroszországgal közös határán, amelynek az a célja, hogy a kormány könnyebben és gyorsabban intézkedhessen.

„A 690 kilométeres litván–fehérorosz határon a litvánok kerítést terveznek építeni, pontosan azért, hogy ezzel a műszaki határzárral jobban tudják védeni a határukat”

– magyarázta Kiszelly.

A Frontex, az uniós határvédelmi ügynökség száz határőrt, 40 járművet, köztük helikoptereket és éjjellátó készülékeket küldött, hogy segítse a litvánokat a határvédelemben.

Annyit sikerült elérniük, hogy az Európai Unió nyomást gyakorolt Irakra, ennek köszönhetően egy hétre felfüggesztették Fehéroroszországból a Közel-Keletre tartó légi járatokat. Azt azonban nem sikerült elérni, hogy az elutasított menedékkérőket Irak visszafogadja.

A tálib uralom Afganisztánban egyre nagyobb területre terjed ki, amivel kapcsolatban egyre komolyabb migrációs problémáról beszélnek a szakemberek. Hat ország fordult az EU-hoz, hogy ne állítsa le a kitoloncolásokat Afganisztánba.

„Az amerikaiak szó szerint kimenekültek Afganisztánból, éjszaka hagyták ott a bázisukat, és Irakból is ki akarják vonni a harcoló csapataikat, melynek köszönhetően Irakból is várható, hogy egy nagyobb tömeg indul el Európa felé”

– figyelmeztetett a szakember.

Hozzátette, hogy a tálibok megjelenésével az elfoglalt városokba a középkor tér vissza. Felgyújtják az iskolákat, kórházakat, a nők nem vehetnek részt az oktatásban és csak férfi családtagjukkal hagyhatják el házukat. Aki ezt nem akarja megvárni, hogy bekövetkezzen, az elindul.

Becslések szerint naponta 30 000 ember indul el Afganisztánból.

Időközben az is kiderült, hogy az illegális határátlépések megsokasodása miatt a litván parlament megszavazta a határkerítés megépítését a Fehéroroszországgal közös határszakaszon.

A címlapfotó illusztráció.