Botrányok közt távoznak New York demokrata kormányzói

 

Immár 15 éve nem volt olyan demokrata párti kormányzója New Yorknak, aki botrány nélkül távozott volna hivatalából. Kedden a 11-rendbeli szexuális erőszak vádja miatt mondott le James Cuomo, aki tagadja a vádakat.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a 73. alkalommal megrendezett Kolumbusz-napi felvonuláson New Yorkban 2017-ben (Fotó: MTI/EPA/Porter Binks)

A legutóbbi republikánus kormányzó, George Pataki – aki 1995-ben a kedden lemondott kormányzó apját, Mario Cuomót váltotta a poszton és három cikluson át szolgált – 2006 végén távozott hivatalából.


George Patakit a demokrata párti Eliot Spitzer, korábbi amerikai igazságügyi miniszter követte, aki mindössze két év után távozott hivatalából egy közpénzből finanszírozott prostitúciós botrány hatására.

Utódja, az egyik szemére vak David Paterson formailag nem mondott le. 2010-ben azonban visszalépett a teljes hivatali ciklusra szóló választási kampánytól, miután egy nő családon belüli erőszakkal vádolta meg Paterson egyik közeli munkatársát – számolt be az amerikai Fox News hírportálja.

Andrew Cuomo demokrata párti kormányzó – a keleti parti metropoliszt 1983 és 1994 között vezető Mario Cuomo fia –, valamint egy volt főügyész kedd délután jelentette be lemondását, miután New York állam főügyésze vizsgálatot indított ellene 11-rendbeli szexuális zaklatási feljelentés miatt.

Letitia James főügyész múlt héten hozta nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit. Ebben a vizsgálatot végző független nyomozók azt állították, hogy a kormányzó a környezetében dolgozó nők testrészeit fogdosta, kéretlen csókokat adott nekik, továbbá illetlen megjegyzéseket tett beosztottjai szexuális életére. Az amerikai törvényhozók már Cuomo lemondása előtt tárgyaltak a vádemelés lehetőségéről, ezért a kormányzónak büntetőjogi eljárással is szembe kell néznie.

„A mai nappal egy szomorú fejezet zárul le egész New York számára, de ez egy fontos lépés az igazságszolgáltatás felé” – mondta James Cuomo lemondásának bejelentésekor. A kormányzó egyébként tagadja a vádakat, és azt is közölte, hogy lemondása 14 nap múlva lép hatályba.

Helyére Kathy Hochul alkormányzó, volt kongresszusi képviselő kerül, ő lesz New York első női kormányzója.

Figyelemre méltó, hogy Hochul New York mérsékelt nyugati részéből származik, azaz távol áll a város progresszív szárnyától – jegyezte meg a Fox News.