Tovább dagad a demokrata kormányzó körüli zaklatási botrány

 

Lemondott Andrew Cuomo, New York állam kormányzójának tanácsadója, Melissa DeRosa, aki az ügyészségi jelentés szerint segített eltussolni Cuomo szexuális zaklatási ügyeit. DeRosa vasárnap kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két év érzelmileg és mentálisan is megterhelő volt.

Életem legnagyobb megtiszteltetése volt, hogy az elmúlt tíz évben a New York-i embereket szolgálhattam” – közölte Melissa DeRosa vasárnap esti közleményében, hozzátéve, hogy az elmúlt két év érzelmileg és mentálisan is megterhelő volt számára – írja a Fox News. 

DeRosa távozása jelentős, ugyanis a demokrata kormányzó egyik legmegbízhatóbb munkatársaként tekintették rá. DeRosa Cuomo mellett állt évekig, még akkor is, amikor sokan elhagyták a kormányzó stábját.

A közzétett jelentés szerint Cuomo tizenegy nőt zaklatott szexuálisan. Letitia James, az állam főügyészének 168 oldalas jelentésében DeRosát 187 alkalommal említették annak vádjával, hogy leplezte a kormányzó tetteit. Cuomo tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett el, és kijelentette, hogy nem mond le, hivatalában marad, azonban hamarosan vád alá helyezhetik.

A nyomozók az üggyel összefüggésben öt hónapon keresztül legalább kétszáz embert hallgatnak meg, köztük a kormányzó stábjának tagjait és azokat, akik panaszt tettek ellene. A vizsgálat részeként dokumentumok, szövegek és képek tízezreit tekintették át.

Többen felszólították a kormányzót, hogy mondjon le pozíciójáról, köztük Joe Biden amerikai elnök és  Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke is.

Az államgyűlés tagjainak körülbelül kétharmada mondta azt, hogy támogatják a vádemelési eljárást, amennyiben Cuomo nem hajlandó lemondani. Továbbá az állam szenátusának majdnem mind a 63 tagja felszólalt Cuomo lemondása vagy eltávolítása kapcsán.