×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kemény kritikát kapott Joe Biden migrációs politikája

 

Az Egyesült Államok déli határán kialakult migránsválság kormányzati kezelését bírálta, és a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció illegális bevándorlókra vonatkozó következetes stratégiáját hiányolta vasárnapi cikkében a The Washington Post című amerikai napilap.

 

„A Biden-kormányzat – amely nyilvánvalóan kétségbeesve akart valamilyen bevándorlási stratégia révén rendet teremteni az egyre ellenőrizhetetlenebbé váló migráció terén – olyan szavak és célok áradatát indította el, amelyek nélkülöztek bármiféle konkrét politikát, menetrendet illető elképzelést”

– fogalmaz a cikk szerzője.

„Ténylegesen visszájára fordították és visszavonták a Trump-kormány néhány ártalmas intézkedését, de nem rendelkeztek világos ütemtervvel a közvetlen válság kezelésére”

– írta a Washington Post.

A cikk szerint a Biden-kormány következetlen politikája ahhoz vezethet, hogy a demokraták a 2022-ben esedékes félidős választásokon elveszíthetik jelenlegi többségüket az amerikai törvényhozás alsóházában, illetve a szenátusban is.

A napilap megjegyezte, hogy ugyan Kamala Harris amerikai alelnök hosszú távú stratégiát dolgozott ki az illegális bevándorlást jelenleg serkentő közép-amerikai tényezők kezelésére, de – mint írják – hiányzik a tényleges cselekvési terv.

A cikk szerint szintén kudarcnak tekinthető, hogy enyhítették vagy eltörölték az utazás visszaszorítására irányuló intézkedéseket, miközben az alelnök azt üzente a bevándorlóknak, hogy ne kíséreljenek meg az Egyesült Államokba menni.

„Ez a kudarc mérhető, és politikailag mérgező”

- fogalmazott a Post.

Júniusban rekordszámú, közel 190 ezer migránst vettek őrizetbe a határőrök az Egyesült Államok déli határán annak ellenére, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a nyári hőség általában elrettenti a bevándorlókat attól, hogy útnak induljanak.

A legfrissebb jelentések szerint júliusban újabb rekord született, 210 ezer migránst vettek őrizetbe. Azonban az elmúlt hónap adatait hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra. A pénzügyi év eleje óta összesen 1,1 millió bevándorlót fogtak el a hatóságok.

 „A számoktól megrémülve a közigazgatás – feldühítve a bevándorlás híveit – bejelentette, hogy megtartja a Trump-korszaknak azt a népegészségügyi intézkedését, amely megakadályozza, hogy migráns családok menedéket kérjenek a déli határnál”

– írta a Post.

„A 42-es cikkelyként ismert intézkedés azonban visszatartó erőként egyre hatástalanabbnak bizonyult. A migránsok újra és újra megpróbálják átlépni a határt, még akkor is, ha tudják, hogy a menedékkérés elbírálása nélkül kiutasíthatják őket”

– tette hozzá a cikk írója.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) jelentése szerint a júniusban illegális határátlépési kísérlet miatt elfogott migránsok 34 százaléka az elmúlt években már legalább egyszer megpróbált bejutni az Egyesült Államok területére. Továbbra is az egyedülálló felnőttek alkotják a migránsok legnagyobb csoportját, annak ellenére, hogy számuk júniusban 3 százalékkal csökkent.

Ezzel szemben nőtt a kísérő nélküli kiskorúak és az illegális átlépéssel próbálkozó családok száma.

A címlapfotó illusztráció.