Csaknem elviselhetetlen a levegő Athénban

 

Veszélyesen rossz minőségű a levegő a görög fővárosban, Athénban a város körüli erdőtüzek miatt. A görög tűzoltóság az ország több pontján továbbra is küzd a lángokkal.

A füst és a már harmadik napja szinte folyamatosan hulló hamu miatt csaknem elviselhetetlen a levegő a nagyvárosban. A hatóságok fölszólították a lakosokat, hogy tartsák zárva az ablakokat, és lehetőleg ne menjenek ki a szabadba.

A szél éjjel csillapodott, ezzel lehetőség nyílt a tűzoltóknak, hogy megfékezzék az Athéntól északra tomboló tüzeket” – mondta el Vaszilisz Kokkalisz, az Athén és környékéért felelős polgári védelem helyettes vezetője szombat reggel a görög állami tv-ben.


A görög tűzoltóság az ország több pontján továbbra is küzd a lángokkal: nagyobb tűzfészkek vannak Évia szigetén – amely Kréta után a második legnagyobb görög sziget –, valamint a Peloponnészoszi-félsziget déli részén, az ókori Spárta területén épült Szpárti város környékén és a félsziget nyugati részén, Pirgosztól keletre.

Az oltásban ukrán, román és ciprusi tűzoltók is részt vesznek. Franciaország, Svájc, Svédország és Horvátország tűzoltó helikoptereket és repülőgépeket bocsátott Görögország rendelkezésére.