×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Varsói vízumot kap a fehérorosz futónő

 

A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a legközelebbi napokban Varsóba utazik - közölte hétfőn Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes.

 

Az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, ott a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat gondozásban részesítette - mondta el Szynkowski vel Sek.

A fehérorosz sprinter úgy döntött, hogy úgynevezett humanitárius vízum kiadását kéri Lengyelországtól, és ezt még hétfőn kiállítják számára. A vízum alapján a legközelebbi napokban Varsóba repülhet - számolt be a diplomata, és kiemelte: Cimanouszkaja biztonságban van. Korábban Csehország is vízumot ajánlott a futónőnek.

A Lengyelországban élő fehéroroszok szervezete, a Fehérorosz Ház hétfő délután azt közölte a PAP hírügynökséggel, hogy  Cimanouszkaja szerdán érkezik Varsóba.

Később Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebook közösségi honlapján közölte: szükség esetén a sporkarrier folytatását biztosítják a futónőnek.

A fehérorosz szolgálatok által Japán területén elkövetett agresszió ellen a nemzetközi közösségnek határozottan tiltakoznia kell, különös tekintettel arra, hogy az agresszióra béke és a fair play jelképének számító olimpia idején került sor

– áll Morawiecki bejegyzésében.

A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális, örökségvédelmi és sportminiszter, Piotr Glinski a Twitteren bejelentette: érkezése után Cimanouszkaja számára megfelelő lakhatási feltételeket biztosítanak, valamint biztosítják pályája folytatását az egyik lengyelországi sportközpontban.

Hétfői sajtóértesülések szerint Cimanouszkaját az edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe. Az atléta néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a tokiói olimpián. Magát Cimanouszkaját pedig a 4x400 méteres váltóra is benevezték, miközben csak 200 méteren szokott indulni.