Megfékezték a bozóttüzet Rodoszon, de nem enyhül a hőség

 

A héten sem enyhül a hőség Görögországban, ahol akár 47 Celsius-fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.

 

Rodoszon vasárnap gyulladt ki a növényzet a szárazság és az erős széllökések miatt. A helyi tűzoltóság közölte, hogy bár a lángokat megfékezték, de továbbra is nagy a tűzveszély.


A helyi szállodákat egyelőre nem érintette a tűz, de három faluból ki kellettköltöztetni a lakosokat. A tűz vasárnap este ideiglenes áramkimaradást okozott a sziget jelentős részén. A lángok továbbterjedésének megakadályozásában helikopterek és repülőgépek is részt vettek – számolt be az ERT görög állami tévécsatorna.

Az energiaügyi minisztérium arra kérte a görögöket, hogy ne állítsák 26 Celsius-foknál alacsonyabbra a légkondicionálók hőmérsékletét.

A tartós hőség és az állandó légkondicionálás kapacitásai határára sodorta az ország energetikai rendszerét.

A hatóságok arra is kérték a lakosságot, hogy kerüljék el a mosást dél körül, amikor amúgy is nagyon magas az energiafogyasztás.

Egyelőre nem tudni, mikor enyhül a forróság. A meteorológusok attól tartanak, hogy a kánikula akár két hétig is folytatódhat.

Görögországban több tucat futótűz volt az elmúlt hónapokban. Az idei szezon legnagyobb tűzvésze Athén közelében pusztított május közepén.

Rodoszon kívül a Peloponnészosz északnyugati részén, Patrasz város közelében is tombolnak a lángok: itt több mint háromezer hektárnyi fenyő- és olajfaliget vált a tűz martalékává a műholdfelvételek tanúsága szerint. A szombaton kezdődött erdőtüzet egyelőre nem sikerült teljesen megfékezni, és a magas hőmérséklet sem kedvez a tűzoltók erőfeszítéseinek. Hétfőn 44-45 Celsius-fokot várnak a Peloponnészosz nyugati részén.

A címlapfotó illusztráció.