×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Öt kilométert futott egy két lábon járó háztartási gép

 

Öt kilométert futott egy robot az amerikai Oregonban: ez a leghosszabb táv, amit nyílt terepen kétlábú robot valaha megtett. Alkotói szerint a Cassie-hez hasonló robotok a jövőben az emberi mindennapok részei lesznek: csomagfutárokként és háztartási gépekként fogjuk használni őket – közölte az M1 Híradója.


Cassie bemelegített a nagy futam előtt. A kétlábú robotot árnyékként követték társai: ők emberek, az oregoni állami egyetem robotikai intézetének kutatói. Nem ők irányítják Cassiet: ő egymaga fut. Sőt, magát a futást is egymaga tanulta a mesterséges intelligencia segítségével.

Július utolsó napjaiban Cassie történelmet írt: ő ugyanis az első kétlábú robot, aki képes volt lefutni öt kilométert a szabad ég alatt. Mindössze 53 perc alatt tette meg a távot, ami egyes hús-vér futótársaitól is remek teljesítmény lenne.

Bár kétszer elesett – egyszer túl gyorsan próbált bevenni egy kanyart, egyszer pedig túlmelegedett a rendszere –, alkotói azért büszkék rá, akkumulátorát ugyanis egyszer sem kellett feltölteni futás közben.

A mechanikus atléta alkotói szerint a kétlábú robotok a jövőben az emberi mindennapok részei lesznek: csomagfutárokként vagy háztartási gépekként fogják könnyebbé tenni az életünket.