Villámárvizek fenyegetik Ausztriát – az „égi zsilipeket” teljesen kinyitották

 

A pénteki zivatarkáosz után most újabb viharok közelednek az érintett osztrák régiók felé. Ezek szombaton elérik az ország keleti részét is.

A pénteki vihar hatalmas esőzéseket hozott, az utcákat és pincéket is elárasztotta, különösen Grazban és az alsó-ausztriai Neunkirchen kerületben; az „égi zsilipeket teljesen kinyitották” – közölte a Heute.

A stájer fővárosban például megdőlt minden idők csapadékrekordja, soha nem esett még ilyen sok eső ilyen rövid idő alatt. A tűzoltók még mindig folyamatosan dolgoznak, súlyos épületkároktól tartanak. Stájerországban a szakemberek már a következő zivatarra készülnek. Nem ok nélkül, mivel a következő viharok már közeledhetnek.


A meteorológusok szerint ezek a viharok nagyon nagy jégesővel és viharos széllökésekkel járhatnak. Mivel a talaj már teljesen átázott, és egy csepp nedvességet sem képes többé magába szívni, a Kachelmannwetter szakértői már most rendkívüli árvízveszélyre figyelmeztetnek, a legmagasabb figyelmeztetési fokozatot adták ki.

„A patakok és kisebb folyók rendkívül megduzzadhatnak és súlyos árvizeket okozhatnak. Egyes esetekben rekord vízállások lehetségesek. Az esőzések területén a nagyobb folyók is megáradhatnak. Az alacsonyan fekvő területeken egész falvakat moshat el az ár, a pincék megtelhetnek, a hegyekben pedig nem zárhatók ki a földcsuszamlások sem” – írták.

A címlapfotó illusztráció.