×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Rózsaszínűvé változott két tó Argentínában

 

Rózsaszínűre változott két tó színe Argentínában a környezetszennyezés hatására.

Légi felvétel a rózsaszínné változott Corfo lagúnáról Argentína déli részén, Chubut tartományban 2021. július 29-án. A szakértők szerint a jelenség hátterében ipari szennyezés áll. A bizarr színt a nátrium-szulfit adja, a vegyület antibakteriális hatását gyakran használják a haliparban, így a közelben fekvő halgazdaságokban is (Fotó: MTI/AP/Daniel Feldman)

A jelenség nem teljesen új, a tavak máskor is öltöttek már rózsaszínes árnyalatot, ezúttal azonban különösen élénk rózsaszínben pompázik például a Corfo nevű lagúna.

Környezetvédők szerint a Chubut tartományban, Trelew várostól harminc kilométerre fekvő

tavak színe azért változik meg, mert a térségben működő halászati üzemek beléjük ürítik szennyvizüket, benne az elszíneződést okozó nátrium-szulfit tartósítószert.

A szokásosnál is nagyobb elszíneződést az okozhatta, hogy a tartományi fővárosban, Rawsonban működő, főleg homárt és tőkehalat exportáló halfeldolgozók, az ottani lakosság lázongása miatt jelenleg nem tudnak a szokásos helyen megszabadulni szennyvizüktől, így azok is a Corfóba és a közelében fekvő másik sekély tóba ürítik hulladékukat, ahelyett, hogy egy távolabb fekvő szennyvíztelepre szállítanák, vagy a közelben létesítenének víztisztítót.

Daniel Feldman és Diario Jornada által 2021. július 26-án közreadott kép a rózsaszínné változott lagúnáról Argentína déli részén, Chubut tartományban július 13-án. A szakértők szerint a jelenség hátterében szennyezés áll. A bizarr színt a nátrium-szulfit adja, a vegyület antibakteriális hatását gyakran használják a haliparban, így a közelben fekvő halgazdaságokban is (Fotó: MTI/EPA/Daniel Feldman/Diario Jornada)

A bűzt és a rovarokat megelégelő rawsoniak torlaszokkal állják útját a szennyvizet szállító kamionoknak, napi több tucat szállítmánynak, amelyet minden kezelés nélkül engednek ki a környékbeli vízfolyásokba és tócsákba.

Az aktivisták amiatt is aggódnak, hogy a szennyvízben lévő kemikáliák beszivárognak a talajvízbe is.

A halfeldolgozók szennyvizét szállító kamionok ügye a környezetvédelemért folytatott küzdelem szimbóluma lett a tartomány fővárosában.

A dél-argentínai Chubut tartomány mezőgazdaságból, élelmiszeriparból, halászatból és turizmusból él, híres a Tombo-fokon élő bálnákról és pingvinekről.

A rózsaszínné változott Corfo lagúna Argentína déli részén, Chubut tartományban 2021. július 29-án. A szakértők szerint a jelenség hátterében ipari szennyezés áll. A bizarr színt a nátrium-szulfit adja, a vegyület antibakteriális hatását gyakran használják a haliparban, így a közelben fekvő halgazdaságokban is (Fotó: MTI/AP/Daniel Feldman)