Brutális hőséget jósol a GFS Dél-Európára

 

Dél-Európa heves hőhullámra számíthat. Egy időjárás-előrejelzés szerint akár 50 fok is lehet majd az Adrián. Ez minden idők rekordját jelentheti.

Bár ez a hosszú távú előrejelzés csak másfél hét múlva válik aktuálissá, már most megizzasztja az embereket – írták a Heute cikkében.

Ilyen térképeket még nem láttam, és csak remélni lehet, hogy Dél-, Délkelet-Európában mégsem így alakul az időjárás – írja Clemens Grohs Kachelmannwetter meteorológus a Twitteren az aggasztó előrejelzésről.

Az Egyesült Államokból származó GFS globális időjárás-előrejelzés modellje szerint augusztus 8-án az Adrián és a Balkánon forróság várható. A GFS, Global Forecast System, vagyis globális előrejelző rendszer egy numerikus időjárás-előrejelző számítógépes modell, amelyet az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) futtat.

Felhasználják szerte a világon, gyakorlatilag az összes internetes időjárás szolgáltatás a GFS kimenetére építi előrejelzését. Hazánkban is alkalmazzák a GFS modellt, többek közt a regionális WRF modell bemeneteként.

A Rómától keletre fekvő Adriai-tenger partján vasárnapra 50 fok lehet. Ha valóban az amerikai modell számításai szerint alakul az időjárás, Olaszország megdöntené az 1977-es európai melegrekordot, amikor Görögországban július 10-én 48 fokot mértek Athénban.

A GFS a Balkánra is rekordmeleget jósol. Különösen a Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina alkotta hármas határvidéken várhatóan 48 fokig melegszik a levegő az árnyékban.

Magyarországon a hőség az Alföldet is érinteni fogja; és Budapesten 40 fok fölé emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A borús kilátások ellenére van egy reménysugár: az előrejelzés még messze van. A hosszú távú előrejelzések gyakran hibásak, még a mai technológia mellett is. Érdemes figyelni az előrejelzés frissítéseit, mivel a három napon belüli dátumokra már kifejezetten pontosak lehetnek.

A címlapfotó illusztráció.