×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Fokozott ellenőrzés kezdődött az osztrák–magyar határon

 

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerint ez jelzés az illegális bevándorlóknak arra, hogy „ne is próbáljanak idejönni” és „nincs értelme embercsempészeknek több ezer eurót kifizetni”.

Karl Nehammer belügyminiszter a burgenlandi Répcekethelyen (Mannersdorf an der Rabnitz) tett helyszíni látogatása során a nap folyamán arról beszélt, hogy ez jelzés az illegális bevándorlóknak arra, hogy „ne is próbáljanak idejönni” és „nincs értelme embercsempészeknek több ezer eurót kifizetni”.

A hírügynökség beszámolója szerint hétfő óta bevetésen van az osztrák hadsereg (Bundesheer) Klagenfurtból átvezényelt zászlóalja, illetve a rendőrség és a Bundesheer koordinációs központja is megkezdte működését.

Nehammer szerint az Európai Bizottság a bevándorlás és a migráció kérdésében nem megfelelően jár el, és nem nyújt támogatást Ausztriának.

Az Európai Bizottság nem cselekszik, ezért nekünk kell” – szögezte le Nehammer. Hangsúlyozta: nem tartja elfogadhatónak az EU habozását, és ezért uniós szinten fog szövetségeseket keresni az ügyben.

A tartományi rendőrség szerint Burgenlandban az idén eddig 5400 migránst tartóztattak fel. Összehasonlításképpen 2016-ban 6500 ilyen esetet regisztráltak. A fokozott határellenőrzés súlypontjai burgenlandi Felsőpulya (Oberpullendorf) és Nezsider (Neusiedl). A magyar-osztrák határon a többi között hőkamerákkal ellátott járművek és drónok mellett mobiltelefonos- és légi megfigyelést vetnek be.

A nap folyamán Köpcsény (Kittsee) térségében 28 menedékkérőt fogtak el egy teherautó rakterében egy embercsempészt pedig őrizetbe vettek a hatóságok.

Az osztrák védelmi minisztérium kedden közölte, hogy Klaudia Tanner tárcavezető további 140 katona bevetését rendelte el az osztrák-magyar határon. A kontingenst szükség esetén 400 főre bővíthetik – tette hozzá a tárca.

A címlapfotó illusztráció.