Kongatják a vészharangot a delta variáns miatt

 

Újabb szigorításokról döntött a holland kormány a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az országban ugyanis hiába lassult a fertőzésszám emelkedése, továbbra is egyre többen kerülnek kórházba. Az Egyesült Államok is ugyanazzal a problémával küzd, mint több európai ország. Valamivel 50 százalék feletti átoltottságnál elakadt az oltási kampány – számolt be az M1 Híradója.


A holland kabinet szeptember elejéig meghosszabbította a többnapos fesztiválok megrendezésének tilalmát. Vagyis már biztosan nem lesznek nyári zenei fesztiválok az idén. A kormány a külföldi nyaralást megnehezítve szigorított a beutazás feltételein is.


Augusztus 8-tól a kockázatos országokból érkezőknek 48 óránál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem tudják bizonyítani, hogy oltva vannak, vagy átestek már a betegségen.

Lelassult az oltási kampány a tengerentúlon

Az Egyesült Államok is ugyanazzal a problémával küzd, mint több európai ország. Valamivel 50 százalék feletti átoltottságnál elakadt az oltási kampány. Vagyis több tízmillió ember még nem kapott egy adagot sem.

Minden kórházi adat azt mutatja, hogy hatékonyan védenek a vakcinák a delta miatt elindult újabb járványhullámban a vírus komolyabb következményei ellen.

Ennek ellenére azoknak a többsége, aki eddig nem kért oltást, azt mondja, őt nem is lehet meggyőzni.

Folyamatosan érkeznek az emberek az oltóközpontba az Ohio állambeli Toledóban. Az Egyesült Államokban már 342 millió adag vakcinát adtak be, de a lakosságnak csak a fele kapta meg a teljes védettséget biztosító minkét dózist.

A hatóságok most ismét megkongatták a vészharangot, mondván: ha az oltás üteme ilyen lassú marad, az országnak ismét rendkívül súlyos következményekkel kell számolnia.

A fertőzések száma ugyanis folyamatosan növekszik: míg májusban és júniusban stagnáltak az adatok, az elmúlt héten naponta 50-60 ezer körüli új esetet regisztráltak, azaz egy hét alatt megduplázódott az országban a fertőzöttek száma. 80 százalékuk a koronavírus delta variánsát kapta el, amely rendkívül gyorsan terjed.

A legrosszabb helyzet a déli államokban van, ott a lakosság kevesebb mint a fele kapta meg eddig az oltás legalább első adagját. Kirívóan magas a megbetegedések és a halálozások száma Floridában, Louisianában és Texasban. Az egészségügyi szakértők adatai szerint a koronavírusban elhunytak döntő többsége nem volt beoltva.

Fauci: Rossz irányba tartunk

Rossz irányba tartunk a fertőzöttek számának növekedése miatt – erre figyelmeztetett Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója. A CNN hírtelevíziónak azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokban a járvány a nem beoltottak között terjed.

Az Egyesült Államok áprilisig világelső volt a beadott vakcinák száma alapján, ám a tendencia azóta lelassult. Az országban ugyan minden 12 éven felüli jogosult az oltásra, mégis főleg az idősek azok, akik felvették vakcinát, a fiatalabbak nem érzik ezt annyira sürgetőnek. Sokan még mindig nem bíznak az oltás hatékonyságában, és vannak, akik azt mondják, csak akkor oltatják be magukat, ha a munkaadójuk ezt kötelezővé teszi.

A járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a helyzet nem változik, az országban naponta négyezer körül alakulhat a koronavírus halálos áldozatainak száma.

Növekszik a kórházi kezelésre szorulók száma, egyre többen kerülnek az intenzív osztályokra. Megváltozott a betegek életkora. Most főleg fiatalok kerülnek kórházba, egyre többen kapnak intenzív kezelést a gyermekosztályokon, és ez aggasztó – fogalmazott a texasi Baylor orvosi egyetem dékánja, arra kérve mindenkit, hogy habozás nélkül oltassa be magát.

Floridában eközben egy eddig nem használt módszerrel próbálják rávenni az ott élőket, hogy oltassák be magukat. A rendőrök házról házra járva igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy a vakcina életet menthet.