Ítéletidő Ausztriában: öles fenyőfák dőltek az autópályára, fennakadások a vasúti forgalomban

 

Ítéletidő csapott le Ausztriára vasárnap este: a felhőszakadások nyomán kialakult áradások utakat mostak el, más utakat pedig le kellett zárni a kidőlt fák miatt. Az országos katasztrófavédelem rendkívül nagy károkról számolt be, az osztrák vasúttársaság pedig bejelentette, hogy a sínekre dőlt fák miatt várhatóan még hétfőn is akadozni fog a vonatok közlekedése.

A heves viharok és az erős szél következtében fák dőltek az autópályára Ausztriában, akadályozva a forgalmat Forrás: Twitter)

A villámlással, jéggel és heves esőzéssel járó ítéletidő elsőként Felső-Ausztriában az Inn folyó térségére csapott le vasárnap délután fél öt körül, majd a front gyorsan haladt északkelet felé. A viharok az éjszakába nyúlóan tartottak és hatalmas károkat okoztak.


A legfőbb feladatot a tűzoltók számára – a pincékbe befolyt víz szivattyúzása mellett – a főutak járhatóvá tétele, valamint az elektromos felsővezetékek megszabadítása jelentette a kidőlt fáktól – számolt be a Heute.at hírportál

a felső-ausztriai katasztrófavédelmi parancsnokra hivatkozva vasárnap este.

Fák dőltek az autópályára, kocsijukban rekedt embereket kellett menteni

Az osztrák autópályákon is komoly fennakadást okoztak a kidőlt fák. „Felső-Ausztria összes járását érintették a viharkárok” – mondta a tűzoltóság szóvivője. A vihar a legnagyobb pusztítást Wels, Kirchdorf, Linz (járás és város), illetve Freistadt környékén okozta.

A Kurier honlapjának vasárnap este 10 órai beszámolója szerint országszerte 1106 vihargócpontot regisztráltak. Ausztria mintegy 250 tűzoltósági körzetéből több mint 3700 tűzoltót kellett mozgósítani a kárelhárítás érdekében.

„Különösen nagy kihívást jelentett a kollégáinknak, hogy több alkalommal embereket kellett kimenekíteni, például olyanokat, akik a kidőlt fák miatt a kocsijukban rekedtek”

– közölte a tűzoltóság szóvivője.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) arról számolt be, hogy a viharok és a kidőlt fák miatt több vonalon leállt a közlekedés, ami kihatással lesz a hétfő reggeli ingázó forgalomra is. Az Alsó-Ausztriában elrendelt korlátozások várhatóan legalább hétfő délig érvényben maradnak.

Bécset is elérte a vihar

Este 10 óra körül a fővárost is elérte a viharzóna, már ekkor 50-70 km/óra erejű szél hordta az esőt. Az osztrák meteorológiai szolgálat szerint a vihar erőssége már csillapodott, de Bécsben is felhőszakadásra és jégesőre, továbbá viharos széllökésekre kell számítani hétfőre virradóra.

A címlapfotó illusztráció.