Osztrák belügyminiszter: Az EU menekültügyi rendszere kudarcot vallott

 

Erősíti határainak védelmét Ausztria, mert ismét egyre több illegális bevándorló próbál bejutni az ország területére – jelentette be szombaton Karl Nehammer belügyminiszter és Klaudia Tanner védelmi miniszter.

Első lépésként négyszáz további katonát állítanak szolgálatba, így az eddigi 1000-ről 1400-ra emelkedik a határok őrizetével megbízott katonák száma Ausztriában.

Azt tapasztaljuk, hogy ismét emelkedik a határokon feltartóztatott bevándorlók száma: csak ebben az évben már 15 768 embert fogtak el, míg tavaly összesen 21 700 ilyen esetet jegyeztek fel – mondta Nehammer, hozzátéve, hogy az Európai Unió menekültügyi rendszere kudarcot vallott.


Megjegyezte, a Magyarországgal határos szakaszt különösen súlyosan érinti ez a probléma, idén már mintegy kétszáz embercsempészt vettek őrizetbe.

Az osztrák belügyminiszter a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Ausztria ezen a téren nem kap támogatást az Európai Bizottságtól, amely azzal tölti az idejét, hogy a menekültek szétosztásának kérdéséről vitatkozik.

Ausztriát különösen érzékenyen érinti az illegális bevándorlás – emelte ki, megjegyezve, hogy már ott él Európa egyik legnagyobb afgán közössége, miközben a menekültek útvonalán több mint tíz biztonságosnak számító ország található.

„Az nem lehetséges, hogy Ausztria és Németország oldja meg az Afganisztán-problémát az EU számára8 – fogalmazott Nehammer.