Ismét leszakadt az ég Belgiumban, kiadták a vörös riasztást Ausztriában

 

Újabb áradások sodornak el gépkocsikat, változtatnak mocsárrá területeket Belgiumban a szombati heves esőzések nyomán. Az ország válságközpontja arra figyelmeztetett, hogy az időjárás napokig változatlan maradhat. Ausztriában a viharok és a jégverés miatt érvénybe lépett a vörös riasztás Salzburg és Vorarlberg tartományban, valamint Alsó-Ausztriában.

Belgium Namur tartományát súlyos esőzés sújtotta, Richard Fournaux, Dinan volt polgármestere úgy fogalmazott, hogy ilyen katasztrófát még nem élt át.

A szombati felhőszakadások Dinant városát sújtották leginkább, ahol autók egész sorát sodorta el az ár, és épületekben is komoly károk keletkeztek. Újabb halálesetekről ugyanakkor nem érkezett hír.


Belgiumban és a vele szomszédos országokban a múlt heti áradások halálos áldozatainak megerősített száma 210-re emelkedett a héten, az anyagi kár pedig milliárdokra rúg.

Szakértők szerint a múlt hetihez hasonló, katasztrofális áradások gyakoribbá válnak a jövőben a klímaváltozás miatt, és az országoknak fel kell készülniük erre egyebek közt riasztórendszerek kiépítésével a lakosság mielőbbi figyelmeztetése végett.


Ausztria nyugati részére vörös roasztást adtak ki az újabb heves viharok miatt

A lakóházak pincéit elöntő heves esőzéssel, jégveréssel és az utakra felhordott nagy mennyiségű sárral járó ítéletidő elsősorban a nyugat-ausztriai Salzburg és Vorarlberg tartományokban pusztított.

Az településeket összekötő utakra és az utcákra hordott iszap, valamint a kidőlt fák miatt eddig több mint 50 riasztást kaptak a helyi tűzoltók

számolt be a Heute.at osztrák hírportál.A

Nagy mennyiségű vizet kellett kiszivattyúzni az elöntött pincékből, és meg kellett tisztítani az elárasztott utcákat, utakat. A legmagasabb fokú készültséget jelentő vörös riasztást késő este Alsó-Ausztriára is kiterjesztették a hatóságok.

Szombaton kora este Tirolban több mint 3500 villámcsapást regisztráltak, köztük jónéhány olyat, amely több mint 100 ezer amper erősségű volt. A nyugat-ausztriai Vorarlberget is erős zivatar érte el, Lustenauban „koronás sapka nagyságú” jég esett az osztrák hírportál beszámolüja szerint.