Röpült, mert a holokauszton viccelődött az olimpia nyitóünnepségének rendezője

 

Kobajashi Kentarót, az olimpia nyitóünnepségének rendezőjét, kreatív vezetőjét egy nappal az ünnepség előtt bocsátották el egy olyan videó miatt, amelyben a holokauszttal viccelődik. Kobajasi azt nyilatkozta, hogy megbánta szavait.

Kobajasi Kentaróról olyan felvétel került elő az 1990-es évekből, amelyen a holokauszttal kapcsolatban viccelődik. A tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Hasimoto Szejko azt mondta, hogy a történelem fájdalmas tényein gúnyolódott a kreatív vezető – írta a BBC.

Kobajasi eltávolítása után a szervezők újraértékelik, hogyan tartsák meg a pénteki eseményt. „A nyitóünnepség közeledtével elnézést kérünk, amiért aggodalmat okoztunk az olimpián résztvevőknek, Tokió polgárainak és a japán közvéleménynek” – mondta Hasimoto. Kobajasi, aki korábban humorista volt, szintén nyilatkozott az eset után: „A szórakoztatásnak nem szabadna rossz érzést kiváltania az emberekből. Megértem, hogy az akkori szóhasználatom ostoba és helytelen volt, és megbántam.


De nem ez az első nehézség, amelybe a szervezők ütköztek.

Néhány nappal ezelőtt az ünnepséget szervező csapat zeneszerzője, Ojamada Kejgo lépett ki, miután kiderült, hogy iskoláskorában fogyatékkal élő osztálytársait zaklatta. Márciusban Szaszaki Hirosi az ünnepségek kreatív igazgatója lépett ki, mert meggondolatlanul azt javasolta, hogy a nyitó- és záróünnepségen, öltöztessék malacjelmezbe az egyik népszerű japán humoristát és plus size divatikont, Vatanabe Naomit. Később bocsánatot kért a kijelentéséért. Februárban pedig Mori Josiro, az olimpia szervezőbizottságának korábbi elnöke mondott le a nőkről tett megjegyzései miatt. Mori szerint a nők túl sokat beszélnek, és az olyan ülések, amelyeken sok a női igazgatótanácsi tag, sok időt vesznek igénybe.

Ráadásul a sportolók és a tisztviselők körében is emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Csütörtökön a szervezők közölték, hogy 91, a játékokra akkreditált személy tesztje lett pozitív.

A címlapfotó illusztráció.