Vietnam legyártotta a Szputnyik V oltóanyag első tesztadagját

 

Vietnamban legyártották a koronavírus elleni, orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina első tesztadagját – közölte az oltóanyagok exportjáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a Vabiotech vietnami gyógyszergyár szerdán.

A minták egy részét az oltóanyagot kifejlesztő moszkvai Gamaleja intézetbe szállítják minőségellenőrzésre. Az orosz befektetési alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev aláhúzta: a világjárvány még messze nem ért véget, és számos, az eredetinél sokkal veszélyesebb új variánst fedeztek fel szerte a világon. Ezért az alap növeli a Szputnyik V termelési kapacitásait az oltás felgyorsítása érdekében – jegyezte meg.

A Vabiotechet vezető Dat Tuan Do szerint az együttműködés segít abban, hogy „Vietnam és Délkelet-Ázsia minőségi vakcinákhoz jusson megfizethető áron”.


Vietnamban jelenleg példátlan növekedésnek indult a fertőzöttek száma, és a kormány több tízmillió embert érintő kijárási korlátozásokat rendelt el. Az ország, amelyet a világjárvány kezdetén még mintaként emlegettek járványkezelése miatt, ma alig tud oltóanyagot biztosítani lakosságának. A 96,5 millió lakosú Vietnamban eddig mindössze 4,3 millió adagot adtak be valamelyik koronavírus elleni vakcinából a hivatalos adatok szerint.

A Szputnyik V több országban, például Argentínában, Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Szerbiában is megkapta a gyártási engedélyt, miután Oroszországban korlátozottak és elsősorban a hazai piacra irányulnak a termelési kapacitások.

Indiában szeptemberben indul a gyártási folyamat az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap és a Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalat együttműködésében. Az ázsiai országban a tervek szerint évente több mint háromszázmillió adag vakcinát fognak előállítani.

A Szputnyik V eddig 68 országban van forgalomban, és összesen 3,7 milliárd ember kapta meg. Az oltóanyag engedélyeztetése folyamatban van az az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) is.

A címlapfotó illusztráció.