×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Jeff Bezos kiugrott az űrbe és már vissza is jött

 

A világ leggazdagabb embere mától asztronauta. Az 57 éves Jeff Bezos tíz perc húsz másodperc alatt járta meg a világűrt.

A Blue Origin amerikai űripari vállalat New Shepard űrrakétája a fedélzetén Jeff Bezos amerikai milliárdossal, az Amazon internetes kereskedelmi vállalat és a Blue Origin alapítójával, a fivérével, Mark Bezosszal és két űrturistával elindul mintegy 10 perces útjára a texasi Van Horn közelében lévő űrkikötő kilövőállásáról 2021. július 20-án. A mintegy 106 kilométeres magasságba, a világűr peremére eljutó űrjármű kapszulája később sikeresen visszatért a Földre. (Fotó: MTI/AP/Tony Gutierrez)

A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos az Amazon és a Blue Origin alapítója kedden, még 10 óra előtt megjárta a sztratoszférát. Az utazás mindösszesen 11 percig tartott.

Blue Origin űrjárműve, a New Shepard közép-európai idő szerint szerda délután tette meg útját.

„Ez az életem legjobb napja”

– nyilatkozta Bezos, miután valóra vált az álma és földet ért a texasi sivatag közepén.

 

Az űrkapszula fedélzetén tartózkodott maga Bezos, a fivére, egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves egykori pilótanő is.

New Shepard űrutazásán átlépte a Kármán-vonalat, a világűr határát, amely 100 kilométeres magasságban húzódik. Ez az a magasság, ahol egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni. (Kármán Tódor számolta ki ezt a határt, amely az ő nevét viseli.)

Bezos és utasai mintegy négy percen át élvezhették a súlytalanságot: elhagyva ülőhelyüket, az űrkapszula ablakain keresztül gyönyörködhettek a Földben.

A címlapfotó illusztráció.