×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Már a felelősöket keresik Németországban a katasztrófa elhárítása után

 

Továbbra is eltűntek után kutatnak Németország nyugati tartományaiban, miután a múlt héten egész települések kerültek víz alá. De egyre többen foglalkoznak a felelősség kérdésével is, amiért elmaradt a lakosság riasztása. A meteorológiai szolgálat ugyanis már jóval korábban jelezte, hogy komoly áradások várhatóak, a helyi hatóságokat mégis felkészületlenül érte a természeti csapás.


Folyamatosan takarítják a romokat a nyugat-németországi Schuldban. A települést napokkal az áradás után is sár és törmelék borítja. A munkát nehezíti, hogy a térségben még mindig akadozik az áramszolgáltatás és az ivóvízellátás.

„Sok a dolgunk, olyan feladataink vannak, amiket sosem csináltunk ezelőtt. Például víztisztító berendezést kellett felállítanunk. Végeztünk az utak megtisztításával, így bejöhettek a településre a munkagépek. Most már az épületek romjait takarítjuk el, amiben helyi gazdák és építési vállalkozók is segítenek”

– nyilatkozta Andreas Solheid, az adenaui tűzoltóság szóvivője.

A katasztrófa németországi halálos áldozatainak számát még mindig nem lehet tudni pontosan, mert a hatóságok továbbra is nagy erőkkel kutatnak az eltűntek után. Az viszont egyre biztosabbnak látszik, hogy nem kellett volna ennyi áldozatot szednie az árvíznek.

Szülei árvízben összedőlt háza előtt sír két fivér a németországi Altenahrban 2021. július 19-én. Rajnavidék–Pfalz tartományban több ember halálát okozta és számos házat romba döntött az árvíz. (Fotó: MTI/AP/DPA/Boris Rössler)

„Most már egyre inkább a felelősöket keresik, a felelősökről beszélnek. Hiszen a meteorológusok már jóval korábban tudták, hogy áradás várható.

A meteorológiai előrejelzések ezt egyértelműen jelezték. Viszont az információ nem jutott el a lakossághoz, tehát azon az éjszakán, amikor az áradás több települést elöntött, a riasztórendszer nem működött, a szirénák némák voltak”

– számolt be Noll Katalin, a közmédia németországi tudósítója.

A legtöbb támadás a német belügyminisztériumot éri, amiért nem értesítette időben a katasztrófa sújtotta területek lakóit. A tárca vezetője, Horst Seehofer (CSU) azonban elutasította a bírálatokat, amikor hétfőn egy megrongálódott gátnál járt Észak-Rajna–Vesztfáliában.

„A Német Meteorológiai Szolgálat adja ki figyelmeztetést, ha súlyos időjárási jelenséget észlelnek. Ezeket a figyelmeztetéseket továbbítják a tartományokba, ahonnan különböző regionális közösségekhez kerül az információ. Tehát regionálisan határozzák meg a katasztrófa elleni védekezést. A rendkívüli állapotot sem Berlinben hirdetik ki, hanem ott, ahol lecsaphat az ítéletidő” – magyarázkodott a belügyminiszter.

Eközben már az ország déli részén, Bajorországban is takarítanak, miután a hétvégén több helyen kiléptek a folyók a medrükből. Ebben térségben is volt halálos áldozata az áradásnak.

A hatóságok szükségállapotot hirdettek a tartomány délkeleti részén. A helyieknek azt tanácsolták, hogy hagyják el az épületek alsó szintjeit, és ne menjenek az utcára.


Belgium

Markolóval takarították el a törmeléket a belgiumi Liége egyik külvárosában. A német határ közelében található település lakóinak alig maradt valamijük a múlt heti áradások után.

„Megdöbbentő volt látni, hogy több mint 40 éves bútorok mentek tönkre, amelyek már a születésem idején itt voltak”

– mondta az egyik helybéli férfi unokája, aki a romeltakarításban segít.


A katasztrófa sújtotta területen hétfő reggelre további holttesteket találtak a mentőcsapatok. Eközben több mint 160 embert még mindig keresnek, azonban olyanok is lehetnek közöttük, akik már az áradások előtt elmenekültek. A hatóságok szerint az érintett területeken megszűnt az árvízveszély, a mentési műveletek véget értek, az eltűntek utáni kutatás mostantól főként a holttestek megtalálására összpontosít.

Belgiumban hétfőn délelőtt még mintegy 1100 háztartásban egyáltalán nem volt víz, de további 3700 családnál sem iható minőségű a csapvíz.


Ausztria

Ausztrián is pusztító áradások söpörtek végig, miután a hétvégén nagy mennyiségű eső zúdult az ország északi és nyugati térségére. Volt, ahol rövid idő alatt átlagosan 150 milliméter csapadék hullott.

Akadt olyan település is, ahol a tűzoltóságot zárta el az áradás a külvilágtól, így először magukat a mentőcsapatokat kellett kiszabadítani, mielőtt munkába álltak.

A Duna-menti településeken vasárnap árvízkészültséget rendeltek el.

Hétfőn már az osztrákok is elkezdték eltakarítani a romokat és felmérni a kárt Paudorfban. A helyiek azt mondják, emberemlékezet óta nem láttak ekkora áradást.

„Nagyon rossz volt, heves esőzéssel kezdődött, ami még nem volt ijesztő, de aztán hirtelen betört a víz, ekkor a kertben voltunk. Megpróbáltuk kiszivattyúzni, szörnyű hangja volt. Végül már minden irányból ömlött az özönvíz. Semmit sem tehettünk ellene” – panaszolta Antonella Kerschner.


Lengyelország

Lengyelországban is hasonló volt a helyzet a hétvégén, a tűzoltókat több mint 2500 alkalommal riasztották, főleg elárasztott pincékhez. Krakkótól délre több települést is elöntött a víz, volt, akit csak a háza ablakán keresztül tudtak kimenteni a hatóságok.

Az ország középső részén pedig két hidat is elsodort az áradás. Az előrejelzések szerint a héten újabb viharok várhatók Lengyelországban.

A címlapfotó illusztráció.