„A büntetőmnek be kellett volna mennie, de nem kérek elnézést azért, hogy honnan jöttem”

 

A mindent eldöntő meccs vasárnap hosszabbítás után tizenegyes-párbajjal és olasz győzelemmel zárult: az angol válogatott három büntetőt hagyott ki. A válogatott három tagja azóta rasszista támadások célpontjává vált.

A vasárnap angol-olasz Eb-döntőben három fiatal színes bőrű játékos, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka tizenegyest hibázott. A csapat szurkolói csúnyán leszerepeltek, mert a meccs után rasszista rigmusokkal üzentek nekik, és a közösségi médiában is elszabadultak az indulatok, hiszen a focidrukkerek őket hibáztatták az elvesztett meccsért.

„Úgy éreztem, mintha mindenkit cserben hagytam volna” - írta Rashford közleményében.

A 23 éves játékos hozzátette: „Ha a teljesítményemet kritizálják, azt egész nap el tudnám viselni, a büntetőm nem volt elég jó, be kellett volna mennie, de soha nem fogok elnézést kérni azért, hogy ki vagyok és honnan jöttem”

Nem éreztem büszkébb pillanatot annál, hogy viselhettem a három oroszlánt a mellkasomon, miközben a családom a több tízezres tömegben ott szurkolt nekem

– írta Twitter-bejegyzésében Rashford.

Hétfőn az angol válogatott vezető edzője, Gareth Southgate azt nyilatkozta, szerint a vereség miatti rasszista megnyilvánulás „megbocsáthatatlan”, Boris Johnson miniszterelnök és a Labdarúgó Szövetség is egyetért, és abszolút elítélik azokat, akik így nyilvánulnak meg. A Fővárosi Rendőrség vizsgálja az esetet, és kijelentette, hogy „ezt nem fogják tolerálni”, miközben az Egyesült Királyság Labdarúgó Rendőrségi Osztálya (UKFPU) is vizsgálatot indított – írja a BBC.