„It’s coming home” – Huszonöt éve éneklik helytelenül legnagyobb focihimnuszukat az angolok

 

„It’s coming home” – éneklik úton útfélen az angol drukkerek. Nekik ez olyan focihimnusz, mint nekünk, magyaroknak az Éjjel soha nem érhet véget című sláger. Egyszerűen képtelenek megunni. Érdekesség, hogy a dalt szinte mindenki helytelenül énekli.

 

A dalt az 1996-os Európa-bajnokság előtt adták ki, abból az alkalomból, hogy az ország harminc év után ismét nagy futbaltornának adott otthont. Az 1966-os vb-t, végül megnyerték az angolok, erre emlékezett a vasárnapi döntő előtt II. Erzsébet királynő is. 1996-ban sokan hasonló diadalban reménykedtek, de akkor az angol csapat az elődöntőben végül elbukott.

A dalt azonban azóta is éneklik az angolok, David Baddiel, Frank Skinner és a Lightning Seeds Három Oroszlán dala igazi focihimnusz lett, a közmédia tudósítója szerint a vasárnapi döntő előtt is megállás nélkül rázendít valaki, majd kórusban folytatják a többiek az utcán.

Hasonló érzést vált ki az angol szurkolókból ez a dal, mint a magyar foci rajongókból a Soho Party – Az éjjel soha nem érhet véget című száma.

Van azonban egy bizonyos sor a dalban, amelyet mindig mindenki helytelenül énekel.

Akkor a dalszöveget és a dalt úgy készítették el, hogy Anglia ezzel megünnepelje, hogy 1966 óta akkor először volt házigazdája az Eb-nek.  Azóta a dal népszerűsége meteorikus magasságba repült, és nagyobb jelentőséget kapott. Ma már Anglia nem hivatalos himnuszaként szerepel minden nagyobb mérkőzésen. A dal most ismét aktuális, hiszen a 2020-as Eb döntőnek Anglia a házigazdája.

Célja az is, hogy motiválja az angol szurkolókat, még akkor is ha az adott tornán elérni a győzelmet valószínűtlennek tűnik.

A rajongók általában így éneklik a dalt:

„Mert emlékszem három oroszlánra egy ingen,

Az ékszerek továbbra is csillognak,

Fájt ez a harminc év,

De soha nem állított meg az álmomban

Azonban valójában ez a dal szövege:

Mert emlékszem három oroszlánra egy ingen,

Jules Rimet még mindig csillog,

Fájt ez a harminc év,

De soha nem állított meg az álmomban

A francia Jules Rimet 1919-1945-ig a FIFA elnöke, róla nevezték el az első vb-trófeát, amelyet az angolok 1966-ban elnyertek. Erre utal az a sor, amit azóta is hibásan énekelnek a drukkerek.