×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Újabb európai ország fogott kerítésépítésbe

 

Litvánia pénteken nekilátott a határkerítés megépítésének Fehéroroszországgal közös határán, miután azzal vádolta meg a fehérorosz hatóságokat, hogy külföldről migránsokat szállítanak az országba, és onnan illegálisan akarják bejuttatni őket az Európai Unióba.

 

A határkerítés első szakasza 500 méter hosszú lesz, és 1,8 méter magas, pengés drótkerítésből áll - közölte Ruta Montvile, a litván hadsereg védelmi főnökének szóvivője.

Agne Bilotaite litván belügyminiszter ugyanakkor a nap folyamán közölte, hogy nemcsak drótkerítést, de falat is építenek a határra. A tárcavezető szerint a drótkerítés a határon létesítendő "fizikai akadály" részét fogja képezni.

Bilotaite közölte, hogy a falépítés költségei várhatóan 41 millió eurót (14,6 milliárd forint) tesznek majd ki. A litván kormány 4,8 millió eurót (1,7 milliárd forint) különített el a költségvetési tartalékból a kerítésépítésre.

Fehéroroszország májusban úgy döntött, hogy engedélyezi a migránsok belépését az EU-tag Litvániába, megtorlásul a blokk által bevezetett szankciókért, miután Minszk leszállásra kényszerített egy Ryanair-járatot a területén, és letartóztatta a fedélzetén tartózkodó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró-aktivistát.

Litvánia szerdán bejelentette: határzárat létesít és csapatokat telepít, hogy megállítsa a területére illegálisan belépni akaró migránsokat. Ingrida Simonyte litván miniszterelnök pénteken a nemzeti műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta: nem számít arra, hogy a Fehéroroszországból érkező migránsáradat magától csillapodni fog.

Kifejtette: "Mivel a fehérorosz rezsim pénzt keres ezeken az embereken a vízumdíjakból, gondolom, más bevételekhez is jut ebből, nehéz lenne kedvező változást várni további hatásos eszközök megtétele nélkül".

A határ mintegy 78 kilométerét kerítették el a korábbi években, és mintegy 258 kilométert elektronikusan felügyelnek a litván belügyminisztérium szerint.

Simonyte szerdán egy Litvániába bejutott migránsnál talált dokumentumokra hivatkozva azt mondta, hogy Fehéroroszország repülőjáratokat kínált migránsoknak a minszki utakhoz. Hozzátette, hogy a fő repülőtér, ahonnan az emberek Fehéroroszországba repültek, Bagdad volt, de külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis szerint Törökországból is érkeztek migránsok.

(Címlapfotó: A litván kormány sajtóhivatala által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (k) és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a litván-fehérorosz határ közelében fekvő Padvarionysban)