Árgus szemekkel figyelik a kémek Kim Dzongun fogyását

 

Dél-Koreai hírszerzők jelentése szerint Észak-Korea első számú vezetője, Kim Dzsongun nagyjából 44 fontot, azaz 20 kilogrammot fogyott az elmúlt hetekben – adta hírül a Bloomberg hírügynökség. Nincs arra bizonyíték, hogy egészségügyi problémák állnak a kommunista diktátor fogyása mögött.

Kim Dzsongun a szombati kormánypárti ülésen sokkal vékonyabbnak tűnt a megszokottnál. Sokan úgy gondolják, betegség állhat a háttérben. (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

A  kommunista diktátor a testsúlya miatt került a figyelem középpontjába. Májusban hosszú időre eltűnt a nyilvánosság elől, majd amikor egy hónappal később visszatért, szemmel láthatóan lefogyott.


Kim Dzsongun tavaly 140 kilogrammot nyomott, tíz évvel ezelőtti hatalomra lépése óta pedig évente átlagosan 6-7 kilót hízott. A dél-korai titkosszolgálat jelentése szerint azonban nincs arra bizonyíték, hogy egészségügyi problémák állnak fogyása mögött.

Mint ismert Kim erős dohányos és felmenői között is gyakori volt a szívbetegség. Arra sem utalnak jelek, hogy gyógyszereket importálnának abba a klinikába, ahol a diktátort kezelik – írta  Bloomberg. 

A dél-koreai törvényhozásban is ismertetett jelentés szerint Észak-Korea  első embere több órás megbeszéléseket tart, ami szintén cáfolja az egészségügyi problémáiról keringő híreket és a járásában sincs semmi különös.

Kim egészségi állapota gyakran ad okot találgatásokra. 2014-ben hat hétre eltűnt a nyilvánosság elől, majd amikor újra megjelent, már egy sétapálca segítségével közlekedett. A dél-koreai kémügynökség akkor azt állította, egy cisztát távolítottak el a lábából.

Amikor tavaly tavasszal újabb három hétre eltűnt, sokan a legrosszabbra gondoltak, olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek a haláláról szóltak.