„A baloldalnak nincsen joga arra, hogy eldöntse ki az európai, és ki nem” – a gyermekvédelmi törvényt támadták Brüsszelben

 

Az egész Európai Unió legfontosabb ügyének tartja Brüsszel a gyermekek neveléséről szóló új magyar törvényt – ez derült ki az Európai Parlament vitáján. Ursula von der Leyen bizottsági elnök megígérte mindenkinek, aki aggódik a magyarországi jogállamiságért, hogy mindent megtesznek azért, hogy a magyar vezetés módosítsa az "LMBTQI-jogokat sértő jogszabályt." A Fidesz szerint olyanok támadják a magyar törvényt, akik nem is ismerik a részleteit. Mindez része az évek óta tartó, Magyarország elleni rágalomhadjáratnak – hangzott el az M1 Híradójában.


Három hete fogadta el a parlament a gyermekvédelmi törvényt, amiért a 2015-ös migránsválság óta nem látott hevességű politikai- és sajtótámadások indultak Magyarország ellen. Pedig a magyar kormánypártok kezdettől hangsúlyozták: a törvény a gyermekek védelméről szól.


„Ha elolvassák akkor az első dolog ami feltűnik majd nekik, hogy a 18 év felettiekre nem vonatkozik. Tehát ez a törvény a gyermekeink védelméről szóló törvény. Aki 18 év feletti arra ez a törvény nem vonatkozik és nem is akarunk olyan törvényt elfogadni ami rájuk vonatkozik. Vannak szabályok amit be kell tartani, de egyébként ez egy szabad ország. Úgy élnek, ahogy akarnak!" – mondta Orbán Viktor egy nyilatkozatában.

Újabb lépésként a magyar gyermekvédelmi törvény napirenden volt ma az európai parlament ülésén is. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szégyenteljesnek nevezte a jogszabályt

„Ez a törvény többek között arról szól, hogy filmeket, könyveket, publikációkat amelyek leszbikusokat és melegeket mutatnak be 18 év alatti fiataloknak Magyarországon ne lehessen bemutatni. És azt állítják, hogy ezek az információk negatív hatással vannak a kiskorúak testi és erkölcsi fejlődésére" – mondta Ursula von der Leyen.

A baloldali, szélsőbaloldali és liberális politikusok mindenféle tények bemutatása nélkül támadták Magyarországot Strasbourgban. Sokan a gyermekek jogai elé helyezték az LMBTQ jogok érvényesülését.

„Védeni kell a gyerekeket a homoszexuálisokkal szemben? Összhangban áll ez az uniós joggal? Nem hisszük. Nem hisszük, hogy a homoszexualitás fenyegetést jelentene a gyerekek számára” – mondta a LIBE Bizottság elnöke Juan Fernando López Aguilar spanyol képviselő.

És Iratxe García Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív szövetségének elnöke is az LMBTQ jogok fontosságáról beszélt.

„Az LMBTQ nagyon kényes kérdés számunkra. Nem fogadhatjuk el, hogy az Európai Unió bizonyos tagországai ne tartsák tiszteletben ezeket az értékeket” – mondta a politikus.

A nemzetközi kórushoz a hazai balliberális pártok EP képviselői is csatlakoztak. Ők a vitát arra használták, hogy megint a magyar kormányt támadják

A Momentum EP-képviselője Donáth Anna szerint a magyar törvény „megbélyegez, megoszt és gyűlöletet kelt.”

Képviselőtársaim, szeretném, ha megértenék, hogy Magyarországnak nem üres szavakra, hanem valódi tettekre van szükségük – mondta a politikus.

További közös pont a baloldal és a liberálisok között, hogy mindenképpen büntetnék Magyarországot.

„Egy komoly vitát kavart törvényt fogadtak el, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBTQ) emberek jogaival és az iskolarendszerrel kapcsolatosan. Mindezek nagyon aggasztó dolgok, amelyek ellentétes irányba mutatnak az európai alapjogoktól és alapértékektől. Ezért vagyunk kifejezetten kritikusak a jelenlegi magyar kormány tevékenységével kapcsolatban. Tehát a válaszom igen, úgy gondoljuk, hogy az alapok folyósításának feltételéül kellene szabni az alapértékek tiszteletben tartását” – mondta a szlovén Tanja Fajon szocialista képviselő

Ez EP balliberális többségének célja egy határozat elfogadtatása is. Eszerint Magyarország addig nem kaphatná meg a neki járó Uniós forrásokat a 2021 és 2027 közötti költségvetés egyes alapjaiból, ameddig - a vélt - lehetséges jogsértések fennállnak.

Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára pedig nem csak követelte, hanem utasította is a testületet a források elvételére.

„Önöknek tisztelt bizottság és tanács, egyetlen-egy dolguk van. Hagyják abba, és fejezzék be Orbán Viktor családtagjainak és oligarcháinak a finanszírozását. És akkor mi is tudjuk a dolgunkat” – mondta a DK miniszterelnök-jelöltje.

A Magyarországot elítélő határozati-javaslatot egyébként az a Cyrus Engerer munkáspárti politikus jegyzi, akit 2014-ben két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, mert egykori, szintén férfi élettársáról pornográf felvételeket terjesztett.

Számos politikus azonban védelmébe vette a magyar törvénykezést.

„Az alapító atyák forognak a sírjukban amikor látják, hogy mi történik az unióban. A szerződéseket a saját kényük-kedvükre hajlítgatják az unió vezetői" – így reagált Jorge Buxadé Villalba, a spanyol VOX képviselője.

A jobboldali képviselő az Európai Parlament szerda délelőtti vitájára amely középpontjában többek között a magyar gyermekvédelmi törvény állt. De más EP-képviselők is élesen bírálták az Európai Parlament balliberális képviselő csoportjait.

„A történelem során már egyszer ki akarták éheztetni a lengyel és a magyar népet. A baloldalnak nincsen joga arra, hogy eldöntse ki az európai, és ki nem” – mondta Joachim Stanisław Brudzinski lengyel kormánypárti (PiS) képviselő,  de a német AFD politikusa is megvédte a magyar jogszabályt.

„A magyar parlament jogszerűen fogadta el ezt a jogszabályt. Az európai demokrácia van veszélyben, és nem a magyar és a lengyel. Von der Leyen hatalomittas vágya a szégyen és nem a magyar törvény” – hangoztatta Jörg Meuthen.

A magyar kormánypárti képviselők megvédték a gyermekvédelmi törvényt.

„Önök valóban elolvasták ezt a jogszabályt? Ugyanis annak a szövegéből az itt elhangzott dolgok legnagyobb többsége nem olvasható ki! Kérem utólagosan is, hogy tegyék meg! Ha a törvény valóban támadná a homoszexuálisok jogait elsők között lennék én magam, aki fellépne ellene” – hangsúlyozta Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője.

„A gyermekvédelem kérdése, az oktatási rendszer, annak a tartalma az kizárólag tagállami hatáskör. A magyar gyermekvédelmi törvény pedig egyedül a gyermekek védelmét célozza és megakarja őrizni a szülők jogát arra, hogy maguk dönthessenek a gyermekeik neveléséről és kimondja a törvény, hogy semmiféle szexuális propagandának nincs helye az óvodákban és az iskolákban" – Hídvéghi Balázs,  fideszes EP-képviselő.

Magyarország számára a legfontosabb ügy a gyermekvédelem - szögezte le Gulyás Gergely a kormány ülését követően. A miniszter kijelentette: a gyermekek nevelésének feladata elsősorban a szülő kötelezettsége.

„Itt arról van szó, hogy kell-e 12 éves gyerekeknek - nézze meg amerikai szerintem riasztó példákat - óvodákban és iskolákban, hogy transznemű emberek bemennek és beszélnek arról, hogy valaki nemet váltott. Szerintem erre nincs szükség óvodában, nincs szükség iskolában, mindenki felnőttkorban el tudja dönteni, hogy hogy szeretne élni” – mondta Gulyás.

A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány minden tárgyszerű vitára nyitott, de visszautasítja azt, hogy az EP „meleg bosszúpornó" miatt jogerősen elítélt baloldali képviselőre bízta a magyar gyermekvédelem ügyét.

A címlapfotó illusztráció.