Minden, amit az új uniós Covid-igazolványról tudni kell

 

Csütörtöktől az egész Európai Unióban, így Magyarországon is elérhető az uniós oltási igazolás az unión belüli utazásokhoz. Az uniós digitális Covid-igazolvány az egész unióban egységes megjelenésű, kétnyelvű és digitális, valamint papírformátumban is elérhető, ingyenesen. Az igazolást az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálján keresztül, ügyfélkapus hozzáféréssel lehet letölteni, de hamarosan az EESZT mobilapplikációjában is elérhető lesz. Az igazolást papíralapon a kormányablakokban és a háziorvosoknál is lehet igényelni. Horvátország felé komoly torlódások voltak, miután a zágrábi hatóságok változtattak az eddig ismert beutazási feltételeken – közölte az M1 Híradója.


Magyarország, miután az EU-ban elsőként, még tavasszal bevezette a védettségi igazolványt és az oltást igazoló applikációt, július elsejétől, a többi tagállammal egy időben elérhetővé tette az uniós védettségi igazolást is, amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján keresztül lehet letölteni.


A www.eeszt.gov.hu oldalon a regisztráltak az uniós digitális Covid-igazolvány nevű ikonra kattintva három lehetőség közül választhatnak. Lakossági portálon, mobilapplikáción keresztül vagy kormányablakban, esetleg háziorvosnál szeretnék megkapni az uniós igazolványt. A lakossági oldalról csak azok tudják letölteni az igazolást, akiknek van ügyfélkapujuk.

Az igazolás hamarosan elérhető lesz mobilról is

Az igazolvány az Európai Unió által megszabott szabályok alapján a védettség mindhárom lehetséges formáját tudja tanúsítani, tehát a gyógyultságot, a negatív koronavírus tesztet, és az oltást is. A megfelelő kiválasztása után pedig a letöltés gombra kattintva megjelenik a digitális igazolás, amit ki kell nyomtatni.

Az igazolás hamarosan elérhető lesz mobiltelefonról is, amint az ehhez szükséges alkalmazások megjelennek az operációs rendszerek áruházaiban.

Emellett az igazolást papíralapon a kormányablakokban valamint a háziorvosoknál is díjmentesen lehet igényelni.

A kormányablakokban nem kell előre időpontot egyeztetni és az ügyintézés is csak néhány percet vesz igénybe. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélkül is érvényesek, ezeket egy digitális, úgynevezett QR-kód helyettesíti.

Abban az esetben váltható ki az igazolvány, ha valaki megkapta az oltást vagy igazoltan átesett a fertőzésen – ismertette Buzás Györg, a Zalaegerszegi Járási Hivatal munkatársa.

Abban az esetben, ha valakinek nincsen utazási szándéka uniós országba, akkor egyáltalán nem szükséges beszereznie az uniós dokumentumot. Itthon ugyanis mindenhol érvényes a védettségi igazolvány és a telefonos alkalmazás. A magyar utazók abba a 17 országba is korlátozásmentesen beléphetnek a védettségi igazolványukkal, amelyekkel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött.

A zágrábi hatóságok változtattak a beutazási feltételeken

Az uniós igazolás célja, hogy a tagállamok közötti utazásokat könnyítse meg, de azok az új rendszertől sem lesznek teljesen zökkenőmentesek: a tagállamok ugyanis a beutazási feltételeket még saját hatáskörben, és gyakran egymástól eltérően határozzák meg.

„Ez a bizonyos európai védettségi igazolás lényegében csak arra jogosít, hogy a határokat átlépjük vele. Minden egyéb és minden további az adott fogadó országnak a döntéseitől függ, bár az Európai Bizottság azt ajánlja ezeknek az országoknak, hogy az igazolást használják más célokra is, például fesztiválokhoz vagy koncertekhez való belépésre” – fogalmazott a közmédia tudósítója, Baraczka Eszter.

A magyar–osztrák határátkelőknél csütörtökön zavartalanul haladt a forgalom, a maximális várakozási idő az ellenőrzés miatt két-három perc volt. Az osztrák oldalon a katonák csak a magyar védettségi igazolványt kérték.

A magyar–horvát határon viszont akadtak problémák. Napközben háromórás várakozás alakult ki a letenyei sztrádaátkelőnél, és a 7-es úton lévő határállomás előtt is több kilométeres volt a sor. A horvát hatóságok éjféltől új határátlépési feltételeket vezettek be, és bár két hete eltöröltek minden, a járványhoz köthető korlátozást, csütörtöktől ismét szükség van oltásra vagy tesztre.

Akinek van uniós igazolása vagy megvan mindkét oltása, az továbbra is korlátozás nélkül léphet be, más esetekben tesztre van szükség.

Nem volt gond a magyar–szlovák határon, így az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria hídon is zavartalan volt a közlekedés. Egy felvidéki online hírportál szerint azonban hétfőtől, július 5-étől szúrópróbaszerű intenzív ellenőrzés lesz. A helyiek ezzel nagyjából tisztában is vannak.

Az európai védettségi igazolás valójában csak arra jogosítja fel az igazolás tulajdonosát, hogy átlépje a határt, az összes többi járványügyi szabályozást be kell tartani a fogadó országban. Az uniós igazolást az EU-n kívül Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is elfogadja.

A címlapfotó illusztráció.