×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ön látta már a Szabadság-szobor „kishúgát”?

 

A New York-iaknak egy második Szabadság-szobrot küldött Franciaország az idei függetlenség napjára. A szobrot az elmúlt tíz évben a párizsi Musée des Arts et Métiers-ben állították ki.

Ez az új bronzszobor, becenevén a „kishúg”, tizenhatod akkora, mint a világhírű, amely a Liberty Islanden áll. Hétfőn egy ünnepség keretén belül a kisebb testvért felemelték és berakták egy speciális konténerbe a Párizs központjában található Nemzeti Művészeti és Kézműves Múzeumban, ahol 2011 óta a múzeum kertjében állították ki.

A több mint 450 kilogramm súlyú, alig 3 méter magas szobrot 2009-ben készítették el. Ez a múzeumban őrzött eredeti, 1878-as gipszmodell pontos mása. A másolat ugyanolyan neoklasszikus kivitelű, mint New York-i „nagy testvére”, amely Libertas római istennőt képviseli, és 151 méter magas.

Az új Szabadság-szobor érkezése a francia–amerikai partnerség legfontosabb értékét: a szabadságot ünnepli” – indokolta az ajándékozást az amerikai francia nagykövetség.

A szobor Ellis-szigeten lesz látható az eredetivel átellenben, a Liberty-szigeten, ahol 135 évvel ezelőtt a Szabadság-szobrot felállították, amelyet szintén Franciaország ajándékozott az Egyesült Államoknak.