Hazugságok, manipulált adatok, kenőpénzek – ezekből áll Mark Rutte pályafutása

 

Hazudott a parlamentben, épp csak túlélt egy bizalmatlansági indítványt, és a családokat ellehetetlenítő családtámogatási botrány miatt is vállalnia kellett a felelősséget. Az évek során több miniszterének is le kellett mondani, mert korrupciós és egyéb botrányokba keveredtek. Mindezek ellenére másokat kritizál Mark Rutte, holland kormányfő.

 

A magát a jogállamiság és a hitelesség bajnokaként beállító holland miniszterelnök pályáját botrányok övezik. Legutóbb idén januárban kényszerült lemondásra Mark Rutte és az egész kormánya a családtámogatási botrány kirobbanása miatt – írja a V4NA hírügynökség.

2012-től kezdődően több száz család került súlyos anyagi helyzetbe, miután a holland adóhatóság csalóként kezelte őket, és megvonta tőlük a gyermekgondozási támogatást, valamint számos esetben több ezer euró visszafizetésére kötelezte az érintetteket. Ez legtöbbször olyan családoknál fordult elő, ahol a szülőknek kettős állampolgársága volt. A nemzeti ombudsman és a holland parlament vizsgálóbizottságra is arra a következtetésre jutott, hogy

a holland adóhatóság megsértette a jogállamiságot, figyelmen kívül hagyta a gyermekjogokat, és több családot lehetetlenített el anyagilag.

„A vizsgálóbizottság szerint a jelenlegi harmadik, továbbá a korábbi Rutte vezette kormányok is felelősek az ártatlan családoknak okozott megpróbáltatásokért” – írta a helyi sajtó.

Az adóhatóság visszaéléseinek áldozatává vált szülők egy csoportja öt hivatalban lévő és egy volt miniszter ellen indított bírósági kereset, súlyos gondatlansággal és hivatali bűncselekménnyel vádolva őket.

A Rutte-kormány ezek után beadta felmondását, a márciusi választásokig még hivatalban maradtak, után pedig ismét ő alakíthatott kormányt.

A parlamentben is hazudott a holland Gyurcsány

2019-ben bizalmatlansági szavazást kezdeményezett a holland parlament alsóháza Mark Rutte ellen, miután kiderült: a miniszterelnök hazudott arról, miként hozott döntést az osztalékadóval kapcsolatban. Rutte azért lobbizott a holland törvényhozásnál, hogy töröljék el az osztalékadót, amivel az volt a célja, hogy az Unilever élelmiszeripari multicég tartsa meg európai központját Rotterdamban.

Holland parlamenti képviselők azonban nyilvánosságra hoztak egy 50 oldalas dokumentumcsomagot, amelyből kiderült, hogy a kormányfő az Unilever érdekében lobbizott. Rutte korábban úgy nyilatkozott a parlamentben, hogy „nem emlékszik” arra, hogy ilyen emlékeztetők készültek volna, majd

megpróbálta megakadályozni a rá nézve terhelő bizonyítékok nyilvánosságra hozatalát.

A parlament ezután bizalmatlansági indítványt terjesztett be Rutte ellen, amit szűk többséggel végül elvetettek a képviselők.

A miniszterei is félrevezették a parlamentet

Rutte több miniszterét is elveszítette 2015 óta, miután azok félrevezették a parlamentet, és ezzel hiteltelenné váltak.

Tavaly májusban lemondott Mark Harbers bevándorlásügyi miniszter, miután kiderült, hogy

a parlament elé terjesztett éves migrációs jelentése manipulált adatokat tartalmazott.

A jelentésben a migránsok által Hollandiában elkövetett bolti lopások több kategóriára lebontva részletesen jelentek meg, míg a társadalmat sokkal inkább megosztó bűnözési statisztikákat – köztük a gyilkosságokat és a szexuális bűncselekményeket – összevonva az „egyéb” kategóriába sorolták. Rutte elfogadta Harbers lemondását, de a Twitteren így kommentálta: „Nagyon sajnálatos, hogy a kabinetnek búcsúznia kell egy ilyen tehetséges és elkötelezett liberálistól”.

Korábban kormányának két minisztere és egy miniszterhelyettese is lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy rajta voltak egy 2001-ben elfogott kábítószer-kereskedő kifizetési listáján,

akitől kenőpénzt fogadtak el. Ard van der Steur igazságügyi miniszter 2017. januárjában mondott le emiatt, míg elődje, Ivo Opstelten miniszter és helyettese, Fred Teeven 2015-ben volt kénytelen távozni hivatalából.

Utóbbi két tisztségviselőről kiderült, hogy hazudtak a parlamenti vizsgálóbizottságnak a drogbárótól származó kenőpénzekről, amelynek összege 2 millió eurót tett ki.

A címlapfotó illusztráció.