Magyarországnak „térdre kell ereszkednie” a holland kormányfő szerint

 

A liberális holland kormányfő, Mark Rutte szerint az új magyar pedofilellenes törvény „ellentétes minden értékünkkel”. Rutte mindezt nem egészen 24 órával azután mondta, hogy Áder János köztársasági elnök kihirdette a regulát.

A holland liberális politikus legutóbb akkor került a sajtó kereszttüzébe, amikor nem mondott igazat a kormányalakítási tárgyalásokról. Akkor az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Rutte ellen, de a parlament a kormányfőt csak megrótta.

Korábban az uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó helyreállítási alapról szóló vitában Rutte többször bírálta Magyarországot. Orbán Viktor miniszterelnök akkoriban így vélekedett holland kollégája viselkedéséről:


„Nem tudom, hogy mik szerepelnek Mark Rutte holland miniszterelnök személyes okai között, hogy gyűlöli Magyarországot és személy szerint engem, de végtelenül durván támadja az országot.”

Mark Rutte most éppen a pedofiltörvény kapcsán támadta Magyarországot, szerinte „ez a törvény ellentétes minden értékünkkel”. Rutte mindezt nem egészen 24 órával azután mondta, hogy Áder János köztársasági elnök szerdán kihirdette a törvényt.

A holland liberális politikus egészen odáig merészkedett, hogy a holland RTL-nek azt mondta:

„Magyarországnak vissza kell vonnia ezt a törvényt és térdre kell ereszkednie.”

Rutte szerint hazánknak nincs helye az Európai Unióban, ugyanakkor Magyarország esetleges kizárása kapcsán már jóval kisebb mellénnyel beszélt, szerinte csak lépésről lépésre lehet haladni, remélve, hogy Magyarország alkalmazkodik.