×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Letiltották a Covid–19-et állítólag elpusztító légtisztító hirdetését

 

Az Egyesült Királyság reklámfigyelője betiltotta a Go-Vi Eradicator 19 légtisztító hirdetését, amelyben azt állították, hogy a készülék elpusztítja a koronavírust. A reklámfelügyelő szervezet egy vásárlói panasz alapján kezdte vizsgálni a hirdetést.

A terméket reklámozó vállalat azt írta, hogy a tisztító bizonyítottan elpusztítja a koronavírus sejtjeit. Az Advertising Standards Authority (ASA) reklámfigyelő szervezet szerint azonban a készülékkel kapcsolatos állítások félrevezetők voltak, és nem alátámaszthatók – írta a BBC.

A készüléket 570 fontért, azaz 220–230 ezer forintért árulták.

Bár magát a koronavírust nem említették a hirdetésben, de azt írták, hogy laboratóriumi tesztek által bizonyítottan hatásos a H5N1 és a koronavírus ellen. Azt nem emelték ki, hogy melyik koronavírus ellen. A Go-Vi a tesztek alkalmával készült jelentéseket átadta az ASA-nak. Bár azt is hozzátették, hogy már nem reklámozzák a terméket, és a honlapot is beszüntették már egy, az üzleti modelljükben történt változás miatt, de az ASA megvizsgálta az esetet.

A reklámfigyelő szervezet egyeztetett az illetékes szervekkel, és azt állapította meg, hogy több szempontból sem hirdethető meg újra a készülék az eredeti szöveggel.

Egyrészt a tesztelést ellenőrzött körülmények között végezték csak el, pedig számos tényező határozza meg a hatásosságát, amikor egy adott légtérben elhelyezik. Másrészt, amikor a tesztelés történt, még nem tudták Covid–19-mintával vizsgálni a működését, így más koronavírusokkal helyettesítették azt. A teszteredményekben az állt, hogy a H5N1 vírust 99,99 százalékos hatásossággal, 0,44 másodperc alatt pusztítja el a légtisztító, de más részletet nem adtak meg, és a Covid–19-re sem tettek említést.

Egy másik sajtóközleményükben azt állították, hogy az UV-fényes technológiájuk egy másodpercen belül 99,99 százalékos hatásossággal pusztítja el a Covid–19-et, de azt nem lehet tudni, hogy a hirdetett készülékre vonatkozott-e a közlemény, és további részleteket ebben az esetben sem osztottak meg a tesztelésről.

Az ASA ítélete szerint félrevezetés és nem elegendő bizonyíték miatt a hirdetés nem jelenhet meg újra úgy, hogy a légtisztító vírusokat pusztít el, köztük a Covid–19-et, ezzel csökkentve a vírus terjedésének lehetőségét, amennyiben nem biztosítanak elegendő bizonyítékot az állításuk alátámasztásához.