Bulgáriában vizsgálatot indítottak illegális szervátültetések gyanúja miatt

 

Bulgáriában a szervezett bűnözés elleni nyomozóhatóság vizsgálatot indított illegális szervátültetések gyanúja miatt – jelentette be csütörtökön Bojko Raskov bolgár belügyminiszter.

Az ügy 14 külföldivel kapcsolatos, akik vesét kaptak, megsértve ezzel az ország törvényeit, miszerint szervtranszplantációk esetében donorok csakis családtagok lehetnek.

A kezdeti adatok arra utalnak, hogy súlyosan megsértették a törvényt és az orvosi etikai szabályokat is” – hangsúlyozta Raskov. „A bűnösöket felelősségre kell vonni” – tette hozzá.


Bulgáriát már évek óta bírálja az Európai Unió, amiért nem képes hatékonyan fellépni a szervezett bűnözés és korrupció ellen.

A vizsgálatot annak nyomán indították el, hogy Sztoicso Kacarov egészségügyi miniszter közölte: 2019 óta a szófiai Lozenyec kórházban végrehajtott egyes szervátültetések esetében hamis személyazonosító okmányokkal igazolták a családi kapcsolatot a donorokkal.

Mind a tizennégy esetben fiatal moldovai és ukrajnai állampolgárokat tüntettek fel izraeli, német és ománi vesebetegek hozzátartozóiként – mondta Kacarov. Hangsúlyozta, hogy a nagykövetségekkel folytatott adategyeztetés során kiderült, hogy az iratok hamisak voltak.

Az ellenőrzések apropóját az Interpol nemzetközi rendőri együttműködési szervezet felhívása adta 2020 elején, akkor ugyanis újabb, szervkereskedelmet is magában foglaló, szervezett bűnözéssel kapcsolatos tevékenységre lettek figyelmesek.

Az állami tulajdonban lévő Lozenc kórház tagadta, hogy szabályellenesen járt el. Az egészségügyi intézmény szerint az eljárásrendet követte.

Michel Levi, a kórház volt marketing igazgatója ugyanakkor a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy legalább négy esetről tud, amely során meghamisították a hozzátartozói viszonyt igazoló iratokat. Mint mondta, többször is felhívta erre a helyi orvosok figyelmét.

Kacarov június elején menesztette a kórház igazgatóját nemcsak az illegális műtétek, de más szabálytalanságok miatt is.

A címlapfotó illusztráció.