×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Piros lámpát adott az UEFA a müncheni stadion szivárványos díszkivilágításának

 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) irányító testülete hétfő este elutasította, hogy szivárványszínű legyen a szerdai német-magyar Eb csoportmérkőzésen a müncheni Allianz Arena. Az UEFA számos kezdeményezéssel támogatja a társadalom perifériájára került fiatalok integrációját a futball révén, ugyanakkor a szervezet alapszabálya – a Nemzetközi Olimpiai Bizottságéhoz hasonlóan – tiltja a politikai vagy vallási jelképek megjelenítését a sportpályán.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem engedi, hogy szivárványszínű díszkivilágítást kapjon a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén – jelentette a Bild című német lap hétfőn a hírportálján.

A beszámoló szerint az UEFA „nem szeretné", ha a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát szerda este, amikor Németország megmérkőzik Magyarországgal, „ahol diszkriminálják a homoszexuálisokat".

A szövetség indoklása szerint a bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.

A beszámolóban idézték Jens Grittnernert, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivőjét, aki elmondta, hogy „az UEFA egységes stadionarculatot szab meg", és jó érvek szólnak az előírások betartása mellett. Hozzátette, hogy „talán nem feltétlenül a szerdai játéknaphoz kellene kötni" az UEFA stadiondizájnjától eltérő világítást.

Így szerda helyett inkább június 28-án, a meleg büszkeség napján lehet szivárványszínű díszkivilágítása a müncheni stadionnak – írta a Bild, rámutatva, hogy azon a napon nem lesz mérkőzés ott.

A német lap felidézte mások mellett Markus Söder bajor tartományi kormányfőt, aki egy más ügyben tartott hétfői berlini tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy „nagyon jó jelnek" tartaná a tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását. Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel „társadalmunk szabadságának jele" lenne, ezért nagyon támogatnám" – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

Az Európa-bajnokság Londonba tervezett döntőjének esetleges áthelyezéséről ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „München készen áll" a mérkőzés megrendezésére.

Hétfő estig több mint 36 ezer magyar futballdrukker írta alá azt az online petíciót, amelynek célja, hogy ne legyen szivárványszínű kivilágítás a szerda esti német–magyar válogatott mérkőzés alatt az Allianz Arenában.

A címlapfotó illusztráció (forrás: Twitter)