Le Pen pártja Macroné előtt a francia regionális választáson

 

Védőmaszkban, ökölpacsival köszöntötte pártja támogatóit Emmanuel Macron francia államfő, miután leadta voksát a vasárnapi regionális választásokon. Csak néhány órával később, az urnazáráskor derült ki, hogy az elnöknek nincs oka ünnepelni: a Köztársaság lendületben (En Marche) jelöltjei csak a régiók felében jutottak tovább a második fordulóba. A párt, amely 2017-ben a nemzetgyűlésben többséget szerzett, most az ötödik helyen végzett – hangzott el az M1 Híradójában.


Elemzők szerint a kudarc oka részben az, hogy Macron öt éve alakult centrista pártjának még nem sikerült erős helyi szervezeteket kiépítenie. Ám ennél is többet nyomott a latban az általános érdektelenség: a választók kétharmada ezúttal távol maradt az urnáktól.


A verőfényes napsütésben megteltek az üdülőhelyek, a franciák többsége szavazás helyett a tengerparton töltötte a hétvégét.

„A szavazás fontos dolog, de az elmúlt időszakban eléggé eltávolodtunk mindentől, ami a politikához kötődik. Most fontosabbnak tűnik végre a barátaimmal tölteni az időt” – vélte egy párizsi fiatalember. A rendkívül alacsony részvételi aránnyal magyarázta a vártál gyengébb eredményt a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke is.

Marine Le Pen pártjának a felmérések legalább hat régióban  jósoltak győzelmet, de végül csak egy helyen végzett az élen. A közvélemény-kutatás és a valós helyzet közötti különbségnek egyetlen magyarázata van: az emberek nem szavaztak.

„Ezért a második fordulóban ott kell lennie mindenkinek, aki egyetért velem abban, hogy ez a kormány a káoszba vezette hazánkat. Ha változást akarunk, azt voksokkal érhetjük el!”

– buzdította választóit Marine Le Pen.

Az első forduló győztese a jobbközép Köztársaságiak párt, amely minden általa vezetett régióban megőrizte első helyét. A nemzetgyűlésben jócskán meggyengült politikai csoport a mostani győzelmet a jövőre esedékes elnökválasztás szempontjából is biztató jelnek tekinti.

„Sajnáljuk az alacsony részvételt, ami részben Emmanuel Macron felelőssége. Ő már az elnökválasztásra készül, ezért a Le Pennel várható párharcára , illetve a két párt közti versengésre hegyezte ki a kampányt, elhanyagolva a helyi ügyeket. De most kiderült, hogy a franciák értékelik, amit a helyi vezetők tesznek értük”

– mondta Valérie Pécresse, az egyik régióelnök, aki a hírek szerint maga is fontolgatja az elnökjelöltséget.

Az ellenzéki baloldal pártjai és a Zöldek is nagyobbrészt megőrizték eddigi pozícióikat a regionális választás első fordulójában. A végleges erőviszonyok a hétvégi második forduló után alakulnak majd ki.

A címlapfotó illusztráció.