×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Felgyújtott autók, megsérült rendőrök – szélsőbaloldali terror Berlinben

 

Több napon át tartottak az összetűzések Berlin egyik utcájában. Egy épületben tűzvédelmi vizsgálatot szerettek volna végezni a hatóságok, ez ellen léptek fel erőszakkal az ott lakók. Az összecsapásokban több mint hatvan rendőr sebesült meg, a szélsőbaloldal fellegvárának számító épületnél évtizedek óta folyamatosak az erőszakos cselekmények.


Az összecsapások kiváltó oka egy tervezett tűzvédelmi vizsgálat volt, ami normális körülmények között nem szerepel a sajtóban, most mégis a vezető hírek közé került, a ház lakói ugyanis az összecsapások első napján kétszáz fős bandát szerveztek, és rátámadtak a kiérkező rendőrökre, a háztetőkről kövekkel dobálták meg őket, és barikádokat építettek – számolt be az eseményekről Noll Katalin, az MTVA berlini tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

Az ezt követő napon került sor az ominózus tűzvédelmi vizsgálatra, a rendőrség 1300 fővel érkezett a helyszínre, hogy lehetővé tegye, biztosítsa a szakemberek munkáját, a ház lakói ezt is szerették volna megakadályozni, különböző berendezésekkel, festékekkel támadtak rá a rendőrökre.

Ám az összecsapások ezzel nem értek véget, a ház lakói demonstrációt szerveztek, és több  mint kétezren vonultak végig az utcákon.

Péntekre virradó éjszakán Berlin több utcáján autókat gyújtottak fel, különböző ingatlanok ablakait törték be.

Az ominózus kék színű 94-es számú épület az 1990-es években üresen állt, akkor lakásfoglalók költöztek be, tehát tulajdonképpen a ház tulajdonosa sem tudja, hogy jelenleg kik laknak ott. A lakók jelentős részének nincs bérleti szerződése, illetve egyáltalán nem fizetnek bérleti díjat.

A nagyobb probléma az, hogy sem a kerület, sem a főváros vezetése nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel. Már sok-sok év óta a kerületnek zöldpárti polgármestere van, az eset kapcsán pedig a szabaddemokraták egy beadványt nyújtottak be a kerület közgyűlésének, hogy a szélsőbaloldali terrort megakadályozzák.

A Zöldek azonban a szélsőbaloldali terror kifejezést egyszerűen kihúzatták a beadványból.


Az 1980-as, 1990-es években kevés megfizethető lakás volt Berlinben, és ezért a jobbára baloldali spektrumhoz tartózó fiatalok azt mondták, hogy elfoglalják az üresen álló lakásokat, és ezzel adnak egy fricskát a berlini szenátusnak – mondta Georg Spöttle a műsorban.

Ezeket el is foglalták, beköltöztek a punkok, az Antifa- és különböző anarchista csoportok, és itt rendkívül megnőtt az anarchistákhoz köthető bűncselekmények száma.

Georg Spöttle elmondta, hogy a szélsőbaloldali csoportok nagyon felkészültek, hiszen az Antifának van egy kiképzőközpontja Berlinben, ahol tényleg megtanulják, hogy például hogyan kell csapágygolyós csúzlival pontosan célozni, milyen házi készítésű pirotechnikai eszközök vannak, amikkel komoly sérüléseket lehet okozni.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban Donald Trump terrorszervezetnek akarta nyilvánítani elnöksége idején ezeket a csoportokat, vagy hogy Soros György hadseregének nevezik őket.

Az Antifa a pénzt, a támogatás nagy részét az államtól kapja, hiszen vannak szervezetei, amelyek kulturális alapítványként vannak bejegyezve,

és jogosultak arra, hogy a szenátustól pénzbeli támogatást kapjanak. Ez nagyon sok német állampolgárt felháborít.

A probléma felszámolására tehát lenne lehetőség, csak nincs hozzá politikai akarat. „Érdekes módon a politika a bal a szemére vak, tehát egy több évtizedes politikáról beszélünk, ami igazából a 70-es évek óta nőtte ki magát folyamatosan, és most már a jogállamiság csődjéről írnak a lapok” – mondta Georg Spöttle.

Címlapfotó: Berlin, Rigaerstrasse 2021. június 16-án (Fotó: EPA/Clemens Bilan)