×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Egyre nagyobb a krízis Olaszországban, de a migránsok beözönlése Európára is veszélyes

 

Olaszországban is egyre több tartományban terjed a koronavírus Indiából származó, Deltának nevezett variánsa. A vírusmutációt néhány napja a Lampedusára érkezett több ezer illegális bevándorló között is azonosították. Az Olasz Régiók Szövetségének elnöke szerint emiatt a migránsok beözönlése egész Európára nézve veszélyt jelent – hangzott el az M1 Híradójában.


Tetőtől talpig védőfelszerelésben fogadták az olasz hatóságok a bevándorlókat a szicíliai Augustában. A több mint négyszáz afrikai migráns többsége még a kikötőt sem hagyhatja el. Partot érésük után két hétig egy úgynevezett karanténhajón kell maradniuk.

Olaszországban ugyanis egyre több tartományban terjed a koronavírus Indiából származó, Deltának nevezett variánsa. A vírusmutációt néhány napja a Lampedusára érkezett több ezer bevándorló között is azonosították.

Az olasz régiók szövetségének elnöke az M1-nek arról beszélt,

a helyzet Olaszország-szerte ismét egyre aggasztóbb.

Egész Európára nézve veszélyt jelent ez az állapot. Mi olaszok, az összes határátkelőt figyeljük. Korábban is próbáltuk megfékezni az illegális migrációt, de most a járványhelyzetben és a vírusmutációk terjedésével erre még nagyobb hangsúlyt kellene fektetni” – fogalmazott Massimilano Fedriga az Olasz Régiók Szövetsége elnöke.

Olaszországban idén ismét megugrott az érkező migránshajók száma. Amíg tavaly júniusig öt és félezer illegális bevándorló érkezett, addig idén mostanáig már 18 ezer főt regisztráltak az olasz hatóságok.

Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója hangsúlyozta: a migránsok olyan betegségeket hurcolhatnak a kontinensre, amelyre az európai ember érzékenyen reagál, miközben számukra az effajta járványok mindennaposnak számítanak. Emiatt

a migránsok számára a koronavírus-járvány sem jelent visszatartó erőt.

Sokkal kevésbé élik meg tragédiaként a mindennapjaikban, hiszen együtt élnek ezekkel a betegségekkel és nem is tudnak róla adott esetben, hogy ki az, aki ilyen vírushordozó, a családon belül éppen valaki miért hal meg, tehát ezeket náluk azért máshogy kezelik” – ismertette a biztonságpolitikai szakértő.

A következő évtized a veszélyes kihívások korszaka lesz, népvándorlások, migráció, járványok és pandémia, ebben a helyzetben kell biztonságot teremteni” – hangsúlyozta szombaton Orbán Viktor miniszterelnök is, aki kiemelte: a következő években a járványok és a népvándorlás együttesen jelentenek majd veszélyt Európára.

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a bevándorlók érkezésükkor semmilyen európai nyilvántartásban nem szerepelnek, így az uniós tagállamokban érvényes járványügyi korlátozások sem vonatkoznak rájuk. A migránsok között ráadásul több országban egyre magasabb az oltásellenesek aránya, ami miatt az Európába érkező csoportok potenciális vírusgócpontot jelenthetnek.

A címlapfotó illusztráció.