Kézenfekvő lenne, hogy Magyarországon rendezzék az Eb-döntőket

 

Szombat délután 15 órától Franciaország ellen folytatja szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon. Ezúttal is telt ház várható a Puskás Arénában, amely a friss sajtóhírek szerint a két elődöntőt és a finálét is vendégül láthatja, ha a rendező Nagy-Britanniának nem sikerül változtatnia a beutazási szabályokon.

 

A napokban kiszivárgott sajtóinformációk szerint amennyiben a brit kormány nem változtat a beutazási szabályokon, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kénytelen lesz az elődöntők és a finálé kapcsán új helyszín után nézni, potenciális stadionként pedig a budapesti Puskás Aréna is felmerült.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke és a Nemzeti Sport főszerkesztője az M1 Ma este című műsorában elmondta, szerinte ez egyrészt azért is lehetséges, mivel

az Európa-bajnokság rendező városainak arénái közül egyedül a Puskás Arénában engedélyezett a telt ház,

másrészről pedig Budapest a közelmúltban Bajnokok-Ligája és Szuperkupa-döntőnek is adott otthont, pontosan a magas színvonalú készültség miatt, ez pedig megmutatta Európának, hogy a magyar fővárosra igenis lehet számítani.

Ha a szurkolók Angliába akarnak utazni, a jelenlegi beutazási szabályok szerint 10 napos karanténba kell vonulniuk. Az UEFA azt akarja elérni, hogy ezeket az embereket kezeljék másképpen, viszont egy szigorú törvény esetében ez nem olyan egyszerű. Jelenleg a brit kormány tárgyal a futballszövetséggel, Boris Johnson brit miniszterelnök pedig azt mondta, hogy hajlanak a kompromisszum felé, hiszen szeretnék a legfontosabb mérkőzéseknek London adhatna otthont.

Szöllősi hozzátette, az, hogy Budapest neve megoldásként felmerült, már önmagában is óriási lehetőség. Egy nyolcaddöntő biztosan lesz a Puskás Arénában, de csak a magyar meccsek is életre szóló élményt jelentenek.

A szurkolóink olyan élményeket élnek át, amely még soha nem adatott meg nekik, hogy hazai rendezésű világversenyen, nagy tornán, az oda eljutó magyar válogatottnak szurkoljanak. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez már önmagában ünnep ez már önmagában siker” – fogalmazott.

A magyar válogatott szombat délután Franciaországot fogadja a budapesti Puskás Arénában, a mérkőzésen ugyanakkora szurkolói támogatás várható, mint a portugálok ellen.

A címlapfotó illusztráció.