×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Rosszabb lenne Amerika mint Észak-Korea?

 

Egy egyetemi diák szerint mégsem annyira felvilágosodott az amerikai oktatás, mint azt sokan gondolják.

Yeonmi Park az Egyesült Államokat a szabad gondolkodás és a szólásszabadság országának tekintette egészen addig, amíg el nem kezdett a Columbia Egyetemre járni. Az észak-koreai disszidens nagyon ledöbbent az osztályában tapasztalt Nyugat-ellenes hangulat és a politikai korrektségre való összepontosítás miatt, elmondása szerint még Észak-Koreában sincs ekkora őrület.

Egy vagyont fizettem, időt és energiát öltem abba, hogy megtanuljak gondolkozni, de itt arra kényszerítettek, hogy úgy gondolkozzak, ahogy azt ők akarják. Azt hittem, hogy Amerika más, de annyi hasonlóságot láttam Észak-Korea ás Amerika között, hogy őszintén elkezdtem aggódni” – mondta Park a Fox Newsnak.

A 27 éves nő a The Postnak elmondta, el sem hitte, hogy az Egyesült Államok egyik legnagyobb egyetemén ilyen mértékű öncenzúrázásra kényszerítik. „Szó szerint átkeltem a Góbi-sivatagon, azért, hogy szabad legyek, és rájöttem, hogy nem vagyok az,  Amerika nem szabad” – mondta.

A Yeonmi Park 2007-ben, 13 éves korában menekült el Észak-Koreából, családjával először Kínába, majd Dé-Koreába költözött, 2016-ban pedig New Yorkban kezdett el iskolába járni. Mikor bekerült az egyetemre, a 27 éves nő egy idő után megtanulta, hogy ha nem szólal meg és „befogja a száját”, jó jegyeket kap és le tud diplomázni.

Elmondta, volt olyan, hogy azért is elhallgattatták, mert elmondta professzorainak, hogy szereti Jane Austen írásait. „Elmondtam, hogy szeretem ezeket a könyveket. Azt gondoltam, hogy ez jó dolog” – mondta Park, majd hozzátette – aztán a tanárom azt kérdezte: Tudtad, hogy az ilyen írók gyarmati gondolkodásmóddal rendelkeznek? Rasszisták és szűk látókörűek voltak, és tudat alatt agymosást végeznek veled.”

„Azt hittem, hogy csak az észak-koreaiak gyűlölik az amerikaiakat, de kiderült, hogy sokan utálják ezt az országot ebben az országban is” – mondta a The Postnak.

Park elmondta, szerinte az észak-koreai helyzet az egy dolog, mert az emberek nem férnek hozzá az internethez, és korlátozottak minden értelemben, de az amerikai diákok sokkal jobban hozzáférnek az információkhoz.

A Columbia Egyetem nem kommentálta a történteket.