×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hegyi-Karabah - A török és az azeri elnök szövetségi viszonyról szóló egyezményt írt alá

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ilham Aliyev azeri államfő az országaik közötti szövetségi viszonyról szóló egyezményt írt alá kedden a hegyi-karabahi Susa városában.

A megkötött egyezménynek történelmi jelentősége van – húzta alá Aliyev az aláírást követően újságíróknak nyilatkozva. Mint mondta, a megállapodás a két ország közti együttműködés minden szféráját érinti, így a védelmi kérdéseket is.

Erdogan a ceremóniát követően tartott közös sajtótájékoztatón a Hegyi-Karabah újjáépítését szolgáló, hatoldalú együttműködés fokozását sürgette.  Mint tudják, javasoltunk egy hatoldalú platform keretében történő együttműködést Oroszország, Törökország, Azerbajdzsán, Örményország, Georgia és Irán részvételével. Ennek alapján szeretnénk a régió felvirágzását elérni. Ennek megfelelő az elhatározásunk Aliyev elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel – fűzte hozzá a török elnök.

Erdogan bejelentette azt is, hogy hamarosan főkonzulátust nyitnak Susában. Mindemellett hozzátette, hogy Törökország igyekszik rendezni kapcsolatait Örményországgal.
A török elnök méltatta azeri hivatali partnerének erőfeszítéseit Susa, illetve az azeri ellenőrzés alá került hegyi-karabahi városok újjáépítésében. Egyben Törökország segítségét ígérte ehhez. Felvetette egy régióbeli repülőtér felépítését is a térség turisztikai ágazatának erősítésére.

A két politikus a nap folyamán személyesen egyeztetett Susában, amelyet Azerbajdzsán a közelmúltban foglalt vissza az örményektől a vitatott hovatartozású hegyi-karabahi régió ellenőrzéséért tavaly ősszel megvívott háborúban.

Erdogan várhatóan szerdán az azeri parlamentben (Milli Medzslisz) is felszólal, illetve megtekinti majd az Európa-bajnokság keretében tartott török-walesi mérkőzést is Bakuban.