×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Migrációs helyzet nyugaton: kettős társadalmak, no-go zónák jöttek létre

 

35 000 rendőr tüntetett Párizsban a Nemzetgyűlés épülete előtt május 19-én, hogy felhívják a figyelmet az őket szolgálat közben ért erőszakra. Ez volt az első alkalom, hogy az összes rendőri szakszervezet részt vett egy megmozduláson.

Az apropót az adta, hogy nem sokkal korábban lelőttek egy rendőrt egy kábítószer-ellenes akció közben. A tiltakozás egyik szervezője azt mondta: a rendőrök védelméért demonstráltak, mert a bűnözők velük szemben is egyre erőszakosabbak – hangzott el az M1 Unió 27 című műsorában.

Szakértők rámutattak, hogy egyre több francia település válik veszélyessé, mert no-go zónák alakultak ki. Beszámolók szerint tavaly év végén több mint 330 000 illegális bevándorló tartózkodott az országban, és más nyugati tagállamhoz hasonlóan párhuzamos társadalmak jöttek létre.

Szabó Dávid külpolitikai elemző úgy véli, hogy „a francia tiltakozáshoz közvetett módon a rosszul kezelt járványhelyzet is hozzájárult, hiszen a járvány elhúzódott, az emberek pedig már nagyon türelmetlenné váltak”.

„Az oltási programok nem állnak úgy, mint Magyarországon, hogy már újra lehet nyitni az életet, vissza lehetne építeni a munkahelyeket. Ez a frusztráció jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként szerkezetileg, strukturálisan hosszú távon létező problémák felszínre törjenek. És, hogy az emberek a jogos és sokszor kifejezett félelmeiknek és elégedetlenségüknek hangot adjanak” – mondta Szabó Dávid.

Franciaországban az is komoly feszültséget okozott, hogy az állam 1,5 milliárd eurót, nagyjából 540 milliárd forintot költött az országban lévő illegális migránsok orvosi kezelésére tavaly.

„A nyugat-európai országok állampolgárai egyre inkább megelégelik azokat az állapotokat, amelyek a tömeges migrációval bekövetkeztek: kettős társadalmak, no-go zónák jöttek létre, Európában megjelent egy olyan, iszlám valláson alapuló alternatív társadalom, amelyik gyakorlatilag a kultúrájában, identitásában, értékválasztásában, vallásában nem tud illeszkedni az európai kultúrkörhöz” – mondta Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója.

Közben egyre nagyobb a migrációs nyomás az Európai Unión. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint január eleje és április vége között 36 100-an próbáltak meg bejutni az Európai Unió területére. Ez csaknem harmadával több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.