×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Magyar főkonzulátus nyílt Innsbruckban

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát.

A tárcavezető az ünnepélyes megnyitón örömét fejezte ki, „milyen jó, amikor az államközi kapcsolatok, a diplomácia végre visszatér a személyes alapokra”.

Elmondta, a magyar diplomácia jól vizsgázott a világjárvány ideje alatt is, hiszen tízezer, külföldön ragadt magyart vitt haza, beszerezte az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, beruházásokat támogatott és oltóanyagot vásárolt. Kiemelte, az innsbrucki képviselet a 148. magyar konzulátus a világban.

Hangsúlyozta a helyi jelenlét fontosságát, amely segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, illetve hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Szólt a magyar szórványban élők rendkívül aktív egyesületeiről is, amelyek kulturális és oktatási tevékenységükkel őrzik a magyar hagyományt, és segítik a magyar identitás megélését és megmaradását.

Továbbá leszögezte: „Innsbruck komoly kereskedelmi csomópont, és a külgazdasági kapcsolatok fejlesztése egyértelmű magyar gazdasági érdek".

„Ausztria a második legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és hazánk kereskedelmi forgalma csak e képviselt három tartománnyal - Tirollal, Salzburggal és Vorarlberggel - a másfél milliárd euróhoz közelít évente" – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó köszönetet mondott a tiroli parlament néppárti elnökasszonyának, Sonja Ledl-Rossman-nak, aki mindvégig rugalmasan és konstruktívan támogatta a főkonzulátus létrehozását, valamint mindazoknak, akik eddig főkonzulátus nélkül is összefogták a magyarokat.

A tárcavezető a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Szabados Péternek, az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület elnökének, aki évtizedekig a tiroli magyar élet és kultúra legfőbb támogatójaként tevékenykedett, valamint Christian Windernek, aki tiszteletbeli konzulként eddig képviselte Magyarországot Tirolban.