×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Pofonügy: Mein Kampf-példányt, vörös zászlót és muzeális fegyvereket találtak a Macron-pofon „operatőrénél”

 

További részletek derültek ki az Emmanuel Macron francia elnököt a napokban felpofozó férfi és kísérője hátteréről. A hírek szerint a nyomozók muzeális fegyverek és Hitler antiszemita Mein Kampf című könyvének másolata mellett egy vörös zászlót is találtak a pofont videózó gyanúsított otthonában. Cikkünk frissült.

Mint arról korábban beszámoltunk, az eset Macron hivatalos dél-franciaországi útja során történt. Miután elhagyta az általa meglátogatott középiskolát, az elnök megközelítette a tömeget, hogy kezet fogjon a kordon mögött állókkal, amikor az egy férfi váratlanul megütötte.

A biztonsági szolgálatok őrizetbe vették a fegyvertelen, fiatal férfit és a pofon kiosztását felvevő kísérőjét közhatalommal rendelkező személy elleni erőszak vádjával, majd a rendőrség átkutatta a házukat.

Az „operatőr” otthonában állítólag Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét, illetve különböző „fegyvereket” találtak a hatóságok – számolt be róla a BBC.  A műtárgyakat fegyvernek felnagyító, baloldali elfogultságáról ismert brit médium nagy hangsúlyt tulajdonított a nemzetiszocialista vezető, a nácizmus ideológiáját bemutató művének, azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy az írás törvényesen beszerezhető.

A The Guardian hozzáteszi: egy „kommunista vörös zászlót” is találtak a férfi lakásában.

A lefoglalt „fegyverek” között a hírek szerint egy kard, egy tőr és egy törvényesen a gyanúsított birtokában lévő, műtárgynak számító puska is szerepel. Az egyelőre nem világos, hogy utóbbi működőképes volt-e.

A francia politikai szféra gyakorlatilag minden szereplője elítélte a szélsőséges cselekedetet.

Macron baloldali politikai ellenfele, Jean-Luc Mélenchon Twitter-bejegyzésben biztosította szolidaritásáról az államfőt.

Marine Le Pen jobboldali politikus sajtótájékoztatóján ítélte el a tettet, csakúgy, mint a republikánus Xavier Bertrand.

Órákkal a pofon után Macron kijelentette, hogy az eset egy „elszigetelt eseményen” történt, és az „erőszakos embereknek” nem szabad teret engedni a nyilvános tárgyalások megzavarására.

A francia elnök szóvivője elmondta,

a francia kormány tagjait nem tántorította el az agresszív cselekedet, nem fújnak visszavonulót.

Nyilvánvaló, hogy a köztársaság elnöke továbbra is közvetlen kapcsolatban marad a francia néppel, akárcsak a kormány többi tagja” – mondta Gabriel Attal korményszóvivő.