×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Mi állhat Kim Dzsongun rejtélyes fogyásának hátterében?

 

Az észak-koreai kommunista diktátor most a testsúlya miatt került a figyelem középpontjába, Kim Dzsongun ugyanis jól láthatóan jelentősen lefogyott. Az NK News amerikai internetes elemző portál szerint a vezető súlyvesztesége erősen összefügghet az egészségi állapotával.

 

Az észak-koreai állami média által szombaton közzétett képen Kim arca jóval keskenyebbnek tűnt a megszokottnál. A fotó a múlt hétvégi kormánypárti ülésen készült – írta a Guardian.

Kim Dzsongun a szombati kormánypárti ülésen sokkal vékonyabbnak tűnt a megszokottnál. Sokan úgy gondolják, betegség állhat a háttérben. (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Kim életvitele korántsem mondható egészségesnek, a diktátor ugyanis erősen dohányzik. A káros szenvedélyt apja, a korábbi vezető Kim Dzsongil is űzte, aki 2011 decemberében szívroham következtében hunyt el. Megfigyelők szerint pedig az egészségi állapotának romlása elsősorban életvitelének volt köszönhető. Az NK News adatai szerint Kim Dzsongun tavaly 140 kilogrammot nyomott, tíz évvel ezelőtti hatalomra lépése óta pedig évente átlagosan 6-7 kilót hízott. A honlap beszámolójából azonban nem derül ki egyértelműen, hogy a karcsúbb megjelenés egészségügyi problémára utalna.

A vezér egy korábbi fotón, arca jól láthatóan kerekebb (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Egyesek tudni vélik, hogy a vezető az otthoni megítélésének javítása miatt dönthetett a fogyás mellett. Mivel a kommunista ország élelmiszerhiánnyal és gazdasági válsággal küzd, amelyet a Kínával folytatott kereskedelem drámai visszaesése váltott ki a koronavírus-járvány idején, az sem kizárható, hogy a vezér vésztartaléka is megcsappant.

Kim egészségi állapota gyakran ad okot találgatásokra. 2014-ben hat hétre eltűnt a nyilvánosság elől, majd amikor újra megjelent, már egy sétapálca segítségével közlekedett. A dél-koreai kémügynökség akkor azt állította, egy cisztát távolítottak el a lábából. Amikor tavaly tavasszal újabb három hétre eltűnt, sokan a legrosszabbra gondoltak, olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek a haláláról szóltak.

Észak-Korea továbbra sem azonosított fertőzést az országban, miután lezárta határait Kínával és Oroszországgal és teljesen leállította a légi közlekedést.

A címlapfotó illusztráció.