×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Horvát víruskörkép: mutatjuk, mire figyeljen, ha az Adrián akar nyaralni

 

Horvátországban valamelyest csökkent az oltakozási kedv, a szakemberek szerint először fordulhat elő, hogy több lesz a vakcina, mint a jelentkező az oltásra. Zágráb a nyári turizmus idejére a múlt héten könnyített a határátlépés feltételein, és már egy oltással is be lehet utazni az országba.


Horvátországban eddig a lakosság 40 százaléka kapta mega koronavírus elleni oltást, az elmúlt két hétben azonban valamelyest megcsappant az oltakozási kedv, ugyanis már csak azok nem szereztek védettséget, akik kivártak vagy egyáltalán nem tartanak igényt rá – számolt be a közmédia horvátországi tudósítója az M1-en.

Az adriai ország átoltottsága így még mindig nem éri el az 50 százalékot.

A kormány tervei szerint szeptemberig a középiskolás korosztály fele is megkaphatja a vakcinát.

Az országban június 1-jétől már lehet igényelni az uniós digitális védettségi igazolványt, egyelőre azonban nem sokan váltották ki, mivel az éttermekben, a sport- és kulturális programokon sem kérik, ezek látogatását létszámkorláthoz kötik.

A szakemberek szerint ősszel, amikor a fertőzöttek számával együtt az oltási hajlandóság is újra növekedni kezd, sikerülhet elérni a lakosság 70 százalékának átoltottságát.

A legfontosabb tudnivalók, ha Horvátországba utazunk

  • Zágráb a múlt héten enyhített a beutazási feltételeken, így már egy oltással is átléphető a horvát határ.
  • A Pfizer, a Moderna és a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinatípusok első adagjának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie,
  • A Pfizer, a Moderna és a Szputnyik V esetében nem haladhatja meg a 42 napot, az AstraZenecánál pedig a 84 napot.
  • Az összes többi vakcina esetében csakis kizárólag két adag megszerzése után lehet beutazni, itt a második oltástól 14 napnak kell eltelnie.
  • Azok, akiket nem oltottak bel és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi, az EU által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatással léphetnek be az ország területére.
  • A határátlépés gyorsítása érdekében, akiknek van európai digitális igazolványuk, feltölthetik azt az adataikkal együtt az Enter Croatia honlapra, a belépés regisztrációhoz kötött.

A felmérések szerint a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva idén 57 százalékkal nőtt a turisták száma, a múlt hétvégén körülbelül 130 ezer turista érkezett Horvátországba.

A címlapfotó illusztráció.