Könnyebben találnak párt maguknak az oltottak?

 

Számos randialkalmazás írta alá a megállapodást a brit kormánnyal, amelynek értelmében ezeken a felületeken matricák segítségével tüntethetik fel a felhasználók, ha beoltották már őket vagy támogatják a koronavírus elleni oltást. Arra azonban nem lesz mód, hogy bizonyítsák, valóban megkapták a vakcinát.

Az Egyesült Királyságban az online randizók ezentúl kitehetik profiljukra, ha oltottak koronavírus ellen vagy támogatják a vakcinát” – írta a BBC. Azonban arra nem lesz mód, hogy igazolják a felhasználók, hogy valóban megkapták az oltást.

Olyan alkalmazások írták alá a szerződést a brit kormánnyal, mint a Tinder, Match, Hinge, Bumble, Badoo, Plenty of Fish, OurTime és a Muzmatch. Az Egyesült Államokban május óta élvezhetik ezt a lehetőséget a felhasználók.

Néhány alkalmazás még extra lehetőségeket is nyújt az oltottak számára, olyanokat, amelyeket általában az előfizető felhasználók érhetnek el, mint virtuális rózsa ajándékozása vagy a „szuperlájkok”.

A Bumble már olyan lehetőséget is kidolgozott, hogy a koronavírussal kapcsolatos preferenciákat állítsanak be a felhasználók, például hogy tartanák-e még a távolságot, maszkos vagy maszk nélküli találkozóra mennének-e, vagy mennének-e zsúfolt helyekre.

A YouGov piackutató és adatelemző cég friss felmérésében, amelyben közel ötezer, az Egyesült Királyságban élő felnőtt vett részt, a résztvevők 28 százaléka mondta, hogy nem randizna oltatlan személlyel, valamint 2 százalék mondta, hogy nem randizna olyannal, aki megkapta a vakcinát.

A kormány szerint az Egyesült Királyságban körülbelül 40 millió ember kapta meg legalább az első adag oltást.

Néhányan az adatvédelem miatt aggódnak a vakcinával kapcsolatban. Múlt hónapban a brit egészségügyi hatóság felülvizsgálta a rendszerét, miután olyan bejelentéseket kaptak, hogy alapadatok beírásával, mint a név és az irányítószám, ki lehet deríteni, hány dózist kapott valaki. Ugyanakkor a BBC megosztotta egy szakértő véleményét is, aki szerint jelen esetben az adatvédelmi kockázatok alacsonyak, mivel az oltásmatrica önkéntes, és nem kérnek semmiféle hivatalos dokumentációt róla.

A címlapfotó illusztráció.