Az európaiak többsége elégedetlen az uniós járványügyi intézkedésekkel

 

A járványkezelésről szól az Eurobarométer, az unió statisztikai hivatalának legújabb felmérése, ami a héten jelent meg a legfrissebb eredményekkel. A felmérésből kiderül, hogy 50-48 arányú enyhe többségben vannak azok, akik elégedetlenek az Európai Unió járványügyben hozott intézkedéseivel. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója volt a vendége.

 

A legutóbbi felmérés alapján az uniós állampolgárok többsége szerint a korlátozó intézkedéseknek nagyobb volt az egészségügyi haszna, mint amekkora gazdasági kárt jelentettek az unióban.

„Alapvetően azt lehet látni, hogy jelentős különbség van az országok között abban, hogy milyen jövedelmi helyzetben vannak az állampolgárok.


A teljes interjút itt hallgathatja meg

 

A gazdagabb nyugati tagállamok (Dánia, Németország, Finnország, Franciaország) esetében az egészségügyi helyzet dominált, ahol pedig kevésbé volt jó az anyagi helyzet, ott azt mondták, hogy inkább a gazdasági hatások voltak nagyobbak

– fogalmazott a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

A felmérés alapján a magyarok 40 százaléka érezte meg saját pénztárcáján a válság hatását. Ezzel szemben a Nézőpont Intézet friss felmérése szerint

a magyarok kétharmada elégedett a kormány válságkezelésével.

Nagy Dániel azt is elmondta, hogy az első hullám idején mindenki azt hitte, Magyarországon jóval nagyobb ütemben fog növekedni az esetszám és az elhunytak száma, azonban az emberek és a kormányzat összefogásával sikerült felülkerekedni a vírushelyzeten.

A második és a harmadik hullám során egy sokkal komolyabb járványügyi helyzettel kellett szembenéznie az országnak, aminek két oka is volt. Az egyik, hogy

sokan nem vették komolyan a járványhelyzetet, a másik, hogy ekkor kezdett el mutálódni az alapvírus.

Magyarországon volt a legszigorúbb a koronavírus-halálozások esetében a statisztikai elszámolás. Minden egyes esetben, amikor az elhunytnál felmerült a vírusos fertőzés, a koronavírus által elhunyt kategóriába került bele az illető.

A kutatási igazgató azt is hozzátette, hogy a legtöbb uniós polgár szerint a járványkezeléssel kapcsolatban azzal kellene foglalkoznia az EU-nak, hogy gyors hozzáférést biztosítson az az oltóanyagokhoz.

„Ez volt a legnagyobb probléma, hogy nagyon lassan, csak egy irányból próbálták megoldani a vakcinabeszerzést” 

– emelte ki.

Eleinte a nyugati vakcinákról érkezett a legtöbb pozitív hír, de aztán kiderült,hogy

a Szputnyik V és a Sinopharm oltása is kiváló védelmet biztosít a vírus ellen.

Nagy Dániel hozzátette, a legnagyobb baj az volt az unió vakcinapolitikáját illetően, hogy az erősebb tagországok élveztek prioritást, ezért nem népességarányosan lettek elosztva a vakcinák.

 

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.