Idén is taroltak a magyar ingatlanfejlesztők az építészek Oscar-gáláján

 

Négy arany- és három ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei FIABCI World Prix d'Excellence elnevezésű Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton – közölte a több díjazott épületet tervező Archikon Építésziroda csütörtökön az MTI-vel.

A Párisi Udvar Hotel Budapest az örökségvédelem és a szálloda kategóriában is első helyen végzett. A környezettudatos fejlesztés kategóriában pedig a Himalájában fekvő Zanglában tervezett Szoláriskola kapott aranyérmet. A szoláriskola célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen. Mindkét aranyéremmel jutalmazott épületet az Archikon Építésziroda tervezte.

A középmagas lakóépület kategóriában az első díját a Metrodom Panoráma lakópark hozta el, amelyben a 632 lakás mellett irodák, vendéglátó és szolgáltató egységek is találhatók.


A közlemény szerint az örökségvédelem kategóriában 2. helyezést ért el a Millenium Háza. A Liget Budapest Projektben megvalósult az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Városliget átfogó megújításának. Ezt az épületet is az Archikon Építésziroda tervezte.

Szintén második helyezést ért még el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Campus épülete a közcélú infrastruktúra és intézmény fejlesztés kategóriában és a Klapka Központ is a vegyes funkciójú fejlesztés kategóriában.

Közölték, a Klapka Központ az egyetlen a díjazottak közül, amely önkormányzati fejlesztés, a komplexum a XIII. Kerületi Önkormányzat 4,3 milliárd forintos beruházásában épült fel.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. A pályázatoknál elsősorban az ingatlanfejlesztés koncepcióját és eredményét, építészeti és városépítészeti színvonalát, a kivitelezés minőségét és a megvalósítás időtartamát értékelik.

A bírálati szempontok között megtalálható még az értékesítés és bérbeadás eredményessége, környezetvédelmi szempontok és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznossága is.

A hagyományoknak megfelelően idén is, a FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton – olvasható az építésziroda közleményében.