Az elsők között alkalmazza Görögország az uniós oltási igazolványt

 

Görögország kedden megkezdte a digitális oltási igazolvány kiállítását, amelyek célja az Európai Unión belüli utazások megkönnyítése. Az igazolás júniusban még csak kísérleti fázisban lesz.

A kísérleti fázis során az igazolványon elvégzik a szükséges módosításokat – szögezte le a médiának kedden Kiriákosz Pierrakákisz, a digitális kormányzásért felelős görög minisztérium vezetője.

Görögország így egyike lesz azon első országoknak, amelyek alkalmazzák a digitális oltási igazolványt,


amelynek célja, hogy megkönnyítsék az unión belüli utazást és elkerülhetővé tegyék a karantént.

Az igazolást abban az esetben állítják ki, ha az illető koronavírus elleni védőoltást kapott, negatív PCR- vagy antigéntesztet produkált vagy átesett a fertőzésen.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Görögország volt az első ország, amely előállt az ötlettel, és a mostani lépéssel az oltási igazolást használó országok „élcsapatába” kerülnek.

A görög gazdaság legfőbb motorját a turizmus jelenti, amely a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 20 százalékát és a foglalkoztatás 25 százalékát teszi ki.

Görögország hivatalosan már május 14-én megnyitotta kapuit a turizmus előtt, újranyitotta az összes repülőteret és visszaállította a kompforgalmat, igaz, egy sor elővigyázatossági intézkedéssel.

A címlapfotó illusztráció.