Öt hónap alatt kétszáz lövöldözés volt az USA-ban

 

Újabb halálos lövöldözés volt az Egyesült Államokban. Az országban egyre gyakoribbak az ilyen támadások, egy év alatt átlagosan 40 ezer embert lőnek agyon fegyverrel. Az M1 Ma este című műsorában Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértőt kérdezték a témában.


Két ember életét vesztette, több mint 20-an pedig megsebesültek Florida államban, Miami-ban, amikor ismeretlen elkövetők belelőttek egy koncertre gyülekező tömegbe. A rendőrség három elkövetőről tud, akiket még nem sikerült elfogni. Korábban pénteken Maimi-ban egy másik lövöldözésben hatan sérültek meg, és egy ember halt meg. Ez is jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban növekvő gondot okoz az, hogy a lakosság egyre több fegyvert birtokol.

Nógrádi György a műsorban elmondta, hogy az elmúlt öt hónap alatt már több mint 200 olyan lövöldözés volt az országban, ahol legalább négyen meghaltak.

Az utóbbi hetekben hetente 1,2 millió fegyvert adtak el az Egyesült Államokban. Egy év alatt az országban átlagosan 40 ezer embert lőnek agyon fegyverrel. Szintén változás, hogy eddig főleg fehér férfiak vették a fegyvereket, de most már a nők vásárolják az 50 százalékukat.

A szakértő szerint 1791 óta benne van az amerikai alaptörvényben a korlátlan fegyverviselés joga, ami bár akkor még logikus volt, mára megváltozott a helyzet.

Mégis egy családban sokszor több fegyver is van. Ráadásul mivel az amerikaiak félnek, drasztikusan növekszik a fegyverrel rendelkezők aránya.

A szakértő szerint megbomlott a társadalmi rend, a fehéreken belüli hatalmi harcok, és a feketék és színes bőrűek előretörése új típusú erőszakot hozott el az országban.

Nincs meg a politikai akarat a fegyverviselés szigorítására, az erős fegyverlobbi megakadályozza ezt. Jelenleg nagyon sok automata fegyvert is birtokol a lakosság, ezek okozzák a legkomolyabb problémákat, Nógrádi György szerint ilyet csak olyan embereknek lenne szabad birtokolnia, akiknek a hivatása miatt szüksége van rá.

Korábban mi is készítettünk képes beszámolót az amerikai fegyverőrületről:

A címlapfotó illusztráció.