Íme az Európai Unió javaslatai az utazási korlátozások felülvizsgálatáról

 

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unión belüli szabad mozgásra vonatkozó korlátozások összehangolásáról szóló uniós tanácsi ajánlás felülvizsgálatára – jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

A járványhelyzet javulására és az oltási kampányok felgyorsulására tekintettel a bizottság azt ajánlja, hogy a tagállamok fokozatosan enyhítsék a beutazási korlátozásokat, különösen azok számára, aki már rendelkeznek a beoltottságot igazoló digitális igazolvánnyal.

A testület továbbá szorgalmazza a járvány kockázata miatt érintett területekre vonatkozó közös kritériumok felülvizsgálatát, illetve egy „vészfékmechanizmus” bevezetését az új vírusmutánsok előfordulása esetén. Ösztönzi továbbá a megfizethető és széles körű tesztelést is.


A bizottság javaslatai szerint az uniós digitális igazolvánnyal vagy annak megfelelő oltási bizonyítvánnyal rendelkezők a második adag vakcina beadását követő 14. nap után mentesülnének az utazási korlátozások és a karantén alól.

A PCR-tesztek, illetve a gyors antigéntesztek elvégzését 72, valamint 48 órára szabná meg a testület. A tagállamoknak újra be kellene vezetniük az utazásokra vonatkozó korlátozásokat, amennyiben ismét romlik a járványhelyzet, vagy a vírusmutánsok aggasztó mértekben terjednek.

A kockázati zónák tekintetében a bizottság azt javasolja, hogy az alacsony kockázatú területekről történő beutazás ne essen korlátozások alá. Ugyanakkor a mérséklet kockázatú, továbbá a magas, illetve nagyon magas kockázatú területekről történő beutazás esetében a tagállamok PCR- vagy antigén tesztelést, karantént, illetve belépési tilalmat rendelhetnek el.

A 6 év alatti gyermekeket szintén mentesíteni kell az utazással kapcsolatos vizsgálatok alól – javasolja a bizottság.